Omgaan met dementie

Kirsten van Cure+ 20-05-2021
20 keer bekeken 0 reacties

De laatste jaren wordt er steeds meer aandacht besteed aan dementie. Er komen meer programma's op tv die hierover gaan, je krijgt er steeds vaker mee te maken in je omgeving of je hebt er eens iets over gelezen. Toch blijft het een moeilijk probleem, hoe ga je om met iemand die dementie heeft?

In dit artikel geef ik je een aantal tips hoe je om kan gaan met iemand die (beginnende) dementie heeft.

  • Probeer gesprekken aan te gaan over dingen die jullie in het verleden samen hebben gedaan, lange termijn herinneringen blijven beter in iemand zijn geheugen dan dingen die gisteren zijn gebeurd. Dus als je een gesprek wilt voeren, breng dan iets uit het verleden aan bod.
  • Help iemand door afspraken op te schrijven op een kalender, of probeer een regelmaat te vinden om bij iemand langs te gaan. Probeer bijvoorbeeld elke week op dezelfde dag en tijd langs te gaan zodat iemand een ritme krijgt.
  • Neem iemand met dementie serieus en stel iemand gerust wanneer diegene niet meer precies weet waar hij of zij is of waar diegene naar toe moet. Probeer samen tot de oplossing te komen en neem hem of haar mee in wat je denkt.
  • Mensen met dementie kunnen ook eenzaam worden en niet meer naar buiten durven. Dus als je er bent ga even met diegene naar buiten. Waarschijnlijk durft iemand zelf niet meer zo goed naar buiten omdat diegene bang is om niet meer te weten waar hij/zij is.
  • Probeer iemand in eerste instantie bij beginnende dementie zoveel mogelijk bij de tijd te houden. Zorg dat er een goede klok aanwezig is en zorg dat de juiste dag en datum bij diegene bekend is. Hiervoor zijn speciale dementie klokken aanwezig. 

Mocht je merken dat iemand achteruit gaat en steeds meer dingen gaat vergeten die uiteindelijk een probleem gaan vormen voor de persoon zelf, twijfel dan niet en neem contact op met de huisarts.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen