Evenwicht

Elkan van Elkanderz 01-04-2021
17 keer bekeken 0 reacties

Bij het ouder worden van het lijf, wordt het evenwicht ook minder. Uitingen van evenwichtsstoornissen zijn duizelingen, misselijkheid of zelfs flauwvallen. Oorzaken van een verminderd evenwicht kunnen o.a. zijn: een ontsteking aan het evenwichtsorgaan d.m.v. een virus, bloeddrukdaling, diabetes, ondervoeding, verminderd zicht, bijwerking van medicijnen, overmatig alcohol gebruik, valangst en verminderde spierkracht door weinig beweging of na ziekte.*

Schroom niet naar de huisarts te gaan als je het zelf niet vertrouwt. Over een paar oorzaken ga ik het hebben en hoe deze te voorkomen. Kinderen worden met en door vallen en opstaan groot en wijs, dat hebben ouderen al achter zich gelaten. Zij kunnen maar beter niet vallen. Hoe voorkom je dit nou?

Ben je brildragend of gebruik je een leesbril, zorg dan dat je bij handelingen de juiste bril draagt. Zorg voor goede voeding en doe geen zware inspanningen op een lege maag.
Bij angst om te vallen span je spieren aan, dit zorgt ervoor dat je een verminderd evenwicht hebt. Bij ontspanning laveer je makkelijker en kan je een val juist voorkomen.
Verminderde beenspierkracht kan ook leiden tot evenwichtsverlies en valpartijen, dit kan je nog trainen. Bij de diverse ouderen gymgroepen die vanuit de gemeenten worden georganiseerd wordt aan de laatste twee punten zeker aandacht besteed.

Hier volgen een paar oefeningen ter bevordering van de spierkracht en balans:

  • Sta bij het tandenpoetsen eens op één been, 1 minuut op de ene en 1 minuut op de ander.
  • Hurk eens met twee voeten naast elkaar en ga dan vandaar uit rustig staan.
  • Zak bij het oplopen van de trap door je been en strek ‚m uit.
  • Hink eens een paar passen in een veilige omgeving.

Succes!

*Kennisnetwerk Valpreventie Senioren

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen