Artrose en bewegen

Marcella van Cure+ 25-03-2021
23 keer bekeken 0 reacties

Ondanks klachten door artrose, is het goed om in beweging te blijven. Hierbij is het belangrijk om je gewrichten op de juiste manier te belasten.

  • Je houding: wissel regelmatig van houding en zorg voor een goede uitgangshouding (werkhouding). Ga bijvoorbeeld na het lezen van de krant een stukje lopen of na het douchen even zitten. Zorg dat je dicht tegen de tafel aan zit en met de armen op tafel. Ga dicht tegen het aanrecht staan wanneer je bijvoorbeeld groenten aan het snijden bent.
  • Gebruik de grote gewrichten: deze kunnen belasting beter aan dan kleine gewrichten. Het is dus raadzaam om krachtig knijpen en grijpen te vermijden. Houdt een kopje niet bij het oor vast maar met beide handen. Gebruik een wagentje voor de boodschappen in plaats van een boodschappentas in de hand.
  • Gebruik hulpmiddelen: om de kleine gewrichten minder te belasten kun je gebruik maken van hulpmiddelen. Zo zijn er hulpmiddelen die je kunnen helpen bij de zelfzorg, eten en drinken, uitvoeren van je hobby, huishouden etc. Bijvoorbeeld een aangepaste pen, sleutelhulpmiddel en hulpmiddelen om potjes, blikjes en flesjes te openen. Soms is een kleine aanpassingen aan spullen die je al hebt ook al voldoende.
  • Wissel rust en activiteit af: ook voor je gewrichten is rust belangrijk. Het lichaam heeft nu eenmaal rust nodig om te herstellen. Wissel zware en lichte activiteiten af en verdeel deze over de dag of de week. Maar zorg ook voor een balans tussen activiteiten die je moet doen en activiteiten die je graag doet. En plan voldoende ontspanningsmomenten in.

Je bent nu bekent met een aantal ‚gewrichtsbeschermende principes‚ en je hebt wat kunnen lezen over hulpmiddelen. Probeer het uit en kijk wat jou helpt!

Wanneer je meer begeleiding en/of advies zou willen, kun je contact opnemen met een ergotherapeut in de buurt.

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen