Artrose

Kirsten van Cure+ 28-01-2021
26 keer bekeken 0 reacties

Artrose is een verandering van het gewricht. Dit houdt in dat het kraakbeenweefsel op oudere leeftijd gaat slijten en dunner wordt. De botten komen stukken dichter op elkaar te zitten, wat gepaard kan gaan met pijnklachten. De meest voorkomende plekken voor artrose zijn de heup, knie en duim.

Symptomen van artrose

  • Ochtend stijfheid. De gewrichten voelen stijf aan wanneer je net uit bed komt. Wanneer je weer een tijdje in beweging bent, wordt dit vaak weer beter. Dit kan ook voorkomen wanneer je een aantal uur gezeten hebt en weer opstaat.
  • De bewegelijkheid van het gewricht neemt af. Je kunt een gewricht minder ver buigen of strekken en raakt beperkt in bepaalde bewegingen.
  • Je kunt last hebben van pijn bij artrose maar dit hoeft niet per definitie. Er zijn verhalen van mensen met veel artrose en geen pijn maar ook van mensen met weinig artrose en veel pijn.
  • Er kan een periode van opvlammen zijn. Dit kan leiden tot een ontsteking. Dan kan het gewricht dikker worden en kan het rood en warm aanvoelen.

De klachten komen vaak voor bij oudere mensen en vaker bij vrouwen dan bij mannen. Overgewicht kan een oorzaak zijn van de klachten. Maar ook door beroepen waarbij de gewrichten zwaar belast worden zoals stratenmakers die veel op hun knieƫn zitten. Wanneer artrose veel voorkomt in de familie is de kans groot dat je het zelf ook ergens in het lichaam krijgt.

Het belangrijkste bij artrose is om in beweging te blijven.

Zorg dat de spieren om het gewricht heen zo sterk mogelijk blijven. Op die manier worden de gewrichten minder belast en kunnen de spieren de meeste kracht opvangen. Dit verminderd de pijn maar de artrose gaat helaas niet weg. De andere mogelijkheid is een gewricht vervangende operatie.

Je kunt zelf oefeningen doen. Wanneer je hier begeleiding bij wilt, kun je contact opnemen met een fysiotherapie praktijk bij je in de buurt.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen