De wereld draait

Kirsten van Cure+ 02-12-2020
18 keer bekeken 0 reacties

Duizeligheid komt vaak voor wanneer je ouder wordt. Er zijn veel verschillende oorzaken van duizeligheid. Je kunt je bijvoorbeeld licht in het hoofd voelen, je kunt draaierig zijn of je kunt het gevoel hebben alsof je op wolken loopt. Dit wordt allemaal geschaald onder duizeligheid.

Duizeligheid kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder benoem ik er een aantal.

Medicatie
Het kan komen door het gebruik van meerdere soorten medicatie. Hierbij kunnen de verschillende soorten medicatie met elkaar botsen, wat als bijwerking duizeligheid geeft. Bespreek dit met de huisarts, wellicht dient de medicatie aangepast te worden.

Bloeddruk
Een lage of hoge bloeddruk kan ook een oorzaak van duizeligheid zijn. Laat in dit geval altijd door de arts controleren hoe het komt dat je een te hoge of lage bloeddruk hebt.

Evenwichtsorgaan
Bij problemen met het evenwichtsorgaan kan er een kristalletje zich naar de verkeerde plek in het evenwichtsorgaan verplaatsen. Daardoor raakt deze ontregeld en ontstaan duizeligheidsklachten.

Stress
Wanneer je gespannen bent, kun je last krijgen van duizeligheid. Dit omdat spanning een negatief effect heeft op het gehele lichaam. De spieren gaan harder aanspannen. Je kunt je gehaast voelen. En daarbij ook misselijk en dus duizelig worden.

Nekklachten
Nekklachten kunnen duizeligheid veroorzaken omdat de verkeerde signalen dan worden doorgegeven aan de hersenen. Een fysiotherapeut kan daarbij uitkomst bieden.

Voeding
Verkeerde voeding is natuurlijk slecht voor je. Wanneer je te weinig voedzame voedingsmiddelen eet en drinkt kun je last krijgen van je bloedsuiker. Dit veroorzaakt duizeligheid.

Ernstige aandoeningen
Ook bij ernstige aandoeningen kun je je soms duizelig voelen. Wanneer je je erg duizelig voelt en daarnaast problemen hebt met praten en/of de armen of benen uitvalverschijnselen geven, neem dan direct contact op met 112. Dit zijn de eerste tekenen van een herseninfarct of -bloeding. Daarbij moet natuurlijk direct gereageerd worden om erger te voorkomen.

Wat kun je zelf doen?
De duizeligheid die veroorzaakt word door het evenwichtsorgaan, is de duizeligheid waar je direct zelf iets aan kunt doen. Er bestaat een bepaalde handeling die ervoor zorgt dat de duizeligheid verminderd of helemaal overgaat. Deze handeling heet de eply manoeuvre en kun je zelf uitvoeren.

Kijk voor meer informatie hierover op onderstaande website.

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen