Vitamine D: Belangrijk voor je weerstand

Ruud van Fief 22-09-2020
28 keer bekeken 0 reacties

Vitamine D is niet alleen belangrijk voor je botten. Het speelt ook een belangrijke rol in je immuunsysteem. Hoe dat zit lees je hier.

Disclaimer: Dit artikel is bedoeld als informatie en geeft geen adviezen!

Één van de belangrijkste vitamines in je lichaam is vitamine D. Het speelt een rol in de calciumhuishouding en een tekort aan vitamine D kan leiden tot rachitis (ook wel Engelse ziekte genoemd). Recent onderzoek heeft echter aan het licht gebracht dat vitamine D ook een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem. En dan met name bij de bestrijding van infecties in de luchtwegen.

Recente wetenschappelijke onderzoeken suggereren dat mensen, die een (extreem) tekort hadden aan vitamine D en besmet waren met het coronavirus, een grotere kans hadden om te overlijden.

Vitamine D wordt onder invloed van UV-licht aangemaakt in de huid. Ook komt ongeveer 10% van deze stof via voeding ons lichaam binnen. Een vitamine D-tekort komt vaak voor in Nederland. Geschat wordt dat 90% van de bevolking een tekort heeft door één of meer van de volgende oorzaken:

  1. We komen niet genoeg buiten;
  2. Vanaf september tot april bevat het zonlicht niet genoeg Uv-straling om vitamine D te maken;
  3. Mensen met een donkere huidskleur krijgen ook in de zomer op deze breedtegraad niet genoeg Uv-licht op hun huid;
  4. Als je ouder wordt neemt het aantal receptoren in je huid af waardoor je niet genoeg vitamine D meer kan aanmaken;
  5. Een aantal darmziektes verhinderen de opname van vitamine D vanuit het voedsel.

Als je denkt dat je een vitamine tekort hebt vraag dan aan je huisarts of je vitamine D-gehalte in je bloed kan worden gemeten. Een tekort kan worden aangevuld met pillen, ampullen of injecties.

Foto: vitamine D


 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen