Je ogen, laat er naar kijken!

Ruud van Fief 01-09-2020
12 keer bekeken 0 reacties

Je ogen zijn het kostbaarste bezit. Maar met het ouder worden, veranderen ook je ogen, wat tot verminderd zicht of zelfs blindheid kan leiden. Laat eens naar je ogen kijken!

Met het ouder worden veranderen je ogen, waardoor er problemen kunnen ontstaan. Deze veranderingen vinden geleidelijk plaats en worden niet altijd direct opgemerkt. Terwijl, juist in een vroeg stadium, nog behandelingen mogelijk zijn. Dit artikel beschrijft de symptomen van drie leeftijd gerelateerde oogaandoeningen.

Staar

Licht komt je ogen binnen via de lens. Bij het ouder worden treedt vaak een vertroebeling en verkleuring van de lens op. Het onderstaande filmpje laat dat zien. Als je dat ook ervaart, ga eens langs bij een opticien / optometrist. Die kan je zo nodig doorverwijzen naar de huisarts. Staar wordt behandeld door je lens te vervangen door een kunstlens. Dit is één van de meest uitgevoerde operaties in Nederland.

Leeftijd gerelateerde Maculatieve Degeneratie (LMD)

LMD is een ziekte waarbij de kegeltjes in de gele vlek langzaam afsterven. Je beeld raakt eerst vervormd, waarna een zwarte vlek in het beeld kan verschijnen. 14% van de mensen tussen 55 en 64 jaar leidt aan LMD. Vooral rokers hebben een sterk verhoogd risico op LMD. De ziekte kan niet genezen, maar wel vaak tot staan worden gebracht mits tijdig ontdekt. Onderstaand filmpje toont het verloop van de ziekte.

Achterste glasvochtloslating / netvliesscheuring / loslating

Veroudering verandert het glasvocht in je oog waardoor het glasachtig lichaam krimpt. Hierbij raakt de achterkant van het glasachtig lichaam los van het netvlies. Wanneer dit plotseling gebeurd, zie je ineens een grote toename van de drijvertjes in je oog. Soms gepaard met bliksemschichten en / of zwarte vlekken aan de rand van je gezichtsveld. Neem dan direct contact op met de huisarts of de huisartsenpost, want dit kan duiden op netvliesloslating. Mits op tijd gedetecteerd kan het netvlies (deels) worden gerepareerd met een laser.

Herken je de symptomen, of twijfel je, neem dan altijd contact op met je huisarts, die je kan doorverwijzen naar een oogarts. Want het zijn jouw ogen, laat ernaar kijken!

Bezoek de website van het oogfonds en doe de online oogtest.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen