Wat je zelf kunt doen bij hoofd- en nekklachten

Elkan van Elkanderz 20-07-2020
11 keer bekeken 0 reacties

Iedereen weet dat bewegen goed voor je is, met name als je ouder wordt. Blijf dus in beweging! Lichamelijke klachten hebben we allemaal wel eens en daar kan je zelf ook iets aan doen. Tegenwoordig wordt er best veel van ons verwacht.

We leven in een 24-uurs maatschappij, waarin we aan veel dingen moeten denken, wat ook weer effect heeft op ons bewegingsapparaat. 

In mijn stukjes ga ik het over lichamelijke klachten hebben, wat we er zelf aan kunnen doen om deze te voorkomen en te behandelen. Ditmaal komen het hoofd en de nek aan bod.

Hoofdpijnen worden veelal veroorzaakt door te weinig vochtinname, spanning en stress.

Een goede oefening om de hoofdpijn te verminderen is om met de vingertoppen rustig de schedelrand te masseren van het oor naar het midden, waarbij je bij de schedelrandknobbels iets langer mag masseren. Daarna mag je al masserend langzaam naar beneden gaan tot onderaan de nek. Dit mag je gerust 3 keer achter elkaar uitvoeren.

Nekpijnen kunnen door bewegende oefeningen minder worden. Ook hiervoor een goede oefening:

1. Draai het hoofd zover mogelijk naar links en kijk daarbij met de ogen naar linksboven voor 5 seconden.
2. Daarna draai je het hoofd naar rechts en kijk je 5 seconden naar rechtsboven.
3. Plaats vervolgens de kin op de borst en kijk 5 seconden naar beneden.
4. Leg het hoofd in de nek en kijk 5 seconden omhoog.

Herhaal bovenstaande 4 stappen nog een keer.
Als laatste draai je langzame rondjes met het hoofd (zonder duizelig te worden!) en plaats daarna het oor op de schouder links en daarna op de schouder rechts. Neem daarna 2 glazen water voor de vochtinname en afvoer van de afvalstoffen.

Succes!

P.S. Heb je stekende pijnen of houden de pijnen al langere tijd aan, raadpleeg dan de huisarts of de fysiotherapeut. Ook als je het zelf niet vertrouwt.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen