Hoe weten we of we teveel zout gebruiken? En hoe zit het dan met die hoeveelheid, want we hebben toch ook zout nodig?
Hoe zout eet jij?
Onder dit kopje vond ik heel veel informatie. En de Nierstichting doet dit ook nog eens op een aantrekkelijke, interactieve manier. Want hoe leuk is het om er door een quiz achter te komen hoeveel zout je eet. De zogenaamde zoutmeter. Bij mij viel dat overigens mee. Misschien omdat ik het liefst vers eet.
De quiz “Goed of zout”
Ik leerde het verschil tussen brie en geitenkaas. Dat een kruidenmix zonder zout geen zout bevat, leek me nogal voor de hand liggen. Maar goed, soms is het ook leuk een makkelijk antwoord te kunnen geven.
De “Zoutvergelijker.”
Het woord zegt het al: Je kunt het zoutgehalte van diverse producten vergelijken. Geen verwijzing naar etiketten met minuscuul kleine lettertjes. Nee, je klikt gewoon op de producten in wel 11 categorieën. Het verbaasde me dat uit de categorie kaas Roquefort minder zout bevat dan Feta. Laat ik dat nou ook lekkerder vinden!
Tot slot is kun je ook uitzoeken welk kruid bij een product past. Want zout is natuurlijk wél een smaakmaker. Dus hebben we andere smaakmakers nodig en die blijken er volop te zijn. Gewoon een product zoeken en kijken welke kruiden daarbij passen. Wil je zelf kruidenmixen maken, zoals Indische of Mexicaanse? Het is allemaal op de website te vinden.
Ik daag je uit, de check te doen. Weet wat je eet!