Onderzoek
Ik kwam door een artikel over een hele grote studie uit de Verenigde staten. 400 000 deelnemers, met verschillende achtergronden vulden gedurende een lange periode vragenlijsten in. De onderzoekers splitsen vervolgens de groep in mensen die wel en die geen multivitaminen slikten.
De uitkomst was verrassend. Mensen die multivitaminen slikten leefden niet langer en werden niet minder vaak ziek. Ze waren ook niet gezonder dan de groep die geen vitaminen slikten.
Waarom slikken we dan zoveel (multi)vitamines.
Omdat we geloven dat het werkt. Er is niet één vitaminereclame die een gezondheidsclaim doet. Maar de suggestie wekken mag natuurlijk wel. De toverwoorden zijn ondersteunen of in stand houden.
Reclame op de site van een grote verkoper van multivitaminen preparaten: "Als ik iets doe, doe ik dat voor 100%. Ter ondersteuning van mijn spieren en gewrichten slik ik …. Ik heb gewoon het gevoel dat het mij helpt soepel te blijven."
Baat het niet dan schaadt het soms
Als je vitamines slikt lijkt de extra forte vaak de juiste keus, hoe meer hoe beter toch? Met name vitamine B6 kan nare bijwerkingen geven. Ik heb dat zelf aan den lijve ondervonden. Maar ook Topsporter Sven Kramer heeft een vitaminevergiftiging gehad, waardoor hij niet meer kon presteren.
Als je meer wilt weten kijk dan eens dit filmpje van Voedingswetenschapper Renger Witkamp (Wageningen Universiteit)
Wat dan wel?
Vrouwen boven de zestig en mannen boven de zeventig kunnen baat hebben bij dagelijkse inname van vitamine D3. Overleg het met je arts. Vaak wordt eerst je vitamine D niveau gemeten.
Eet je geen of weinig dierlijke producten dan kan het innemen van vitamine B12 nuttig zijn. Overleg het met je arts.
En als laatste, blijf natuurlijk slikken wat de arts je heeft voorgeschreven!