Elke dag krijgen zo’n 500 mensen een hartinfarct, hartstilstand of beroerte. Veel van hen krijgen helaas te laat hulp omdat omstanders en naasten de signalen van een hartinfarct, hartstilstand of beroerte niet herkennen of erover twijfelen. Snelle hulp is heel belangrijk. Hoe eerder de behandeling start, hoe groter de kans op overleven en een goed herstel.
Je bent op de verjaardag van een oudere vriend. Opeens krijgt hij een drukkende pijn op zijn borst en hij heeft moeite met ademhalen. Je wilt net 112 bellen, maar dan zegt hij: “112 bellen hiervoor is toch niet nodig? Het gaat vanzelf wel weer over. Ik wil het feestje niet verpesten.” Wat doe je dan? Bel je dan toch 112?
Wanneer bel je 112?
Hoewel veel mensen denken dat ze direct 112 zullen bellen, gebeurt dit in de praktijk veel te weinig. De twijfels ontstaan bijvoorbeeld als het slachtoffer het zelf niet nodig vindt. Of als anderen meekijken maar niets doen of even afwachten omdat zij de signalen niet herkennen.
Spoedcursus van de hartstichting
Daarom heeft de Hartstichting een online spoedcursus gemaakt. In deze cursus word je geconfronteerd met 9 situaties waarin jij moet beoordelen hoe te handelen. Moet je direct 112 bellen, afwachten of juist niets doen?
Ik heb de cursus zelf ook gedaan en zat er in een aantal situaties flink naast. Mijn eindscore was 21 van de 27 hartjes.
Dus, heb je even? Red een leven en volg de spoedcursus van de Hartstichting!