Maassluis kent op dit moment ongeveer 700 mensen die de diagnose Dementie hebben. De meesten daarvan wonen thuis, vaak in een niet geschikte woning zonder zorg in de buurt. Er wordt dan ook vaak een beroep gedaan op mantelzorgers. En het gaat om een groeiend aantal: het aantal mensen met dementie in Maassluis zal rond 2040 al verdubbeld zijn.
Tanja raakte in gesprek met René Eysink Smeets op de Doe Mee markt in Maassluis. Hij is betrokken bij de afdeling van Alzheimer Nederland in deze regio. En zo kwam het verzoek of we op Fief aandacht wilden besteden aan de Week over Dementie. René vertelde:
Er is nog een hoop te doen. Het bouwen van passende woningen, investeren in ontmoetingsplekken, ondersteunen van mantelzorgers en zorgen voor goede afstemming en samenwerking in de zorg zijn belangrijke speerpunten. Maassluis is een dementievriendelijke gemeente; we vinden het belangrijk om dat ook goed zichtbaar te maken.
In de Week over Dementie organiseren we een reeks activiteiten om Maassluizers te betrekken bij deze vraagstukken. 'Samen zijn we Maassluis' is een belangrijke slogan voor de gemeente. Dat geldt zeker ook voor mensen met dementie, die nog vaak te maken krijgen met onbekendheid en schaamte. Ook voor hun gezondheid is het erg belangrijk dat ze volop de kans krijgen mee te blijven doen in de stad. Daarom organiseren we bijeenkomsten om kennis te delen én om ontmoetingen te organiseren tussen Maassluizers, met of zonder geheugenproblemen.
René en Johan Sevenhuijsen, voorzitter van Alzheimer Nederland afdeling Nieuwe Waterweg Noord, hebben in juli nog een interview in de Schakel gegeven, waarin een eigen ervaring wordt gedeeld.
Op de Fief agenda vind je alle activiteiten die georganiseerd worden. René en Johan ontmoeten je graag.