Daarom vertel ik graag over een mooi onderzoek van de Amerikaanse psycholoog dr. Julianne Holt-Lunstad , met een wel een heel verbazingwekkend resultaat.
Ze bekeek de levensstijlen van tienduizenden mensen van middelbare leeftijd. Ze vroeg hen hoe ze aten, waar ze woonden, hoeveel ze bewogen, hoe vaak ze naar de dokter gingen, enzovoort. Alle gegevens bracht ze in kaart. Na zeven jaar kwam ze bij hen terug, sommigen waren al overleden. Nu onderzocht ze de vraag: Welke onderdeel van je levensstijl verkleint de kans op doodgaan het meest?
Twee onderdelen stonden ver bovenaan de lijst stonden; op de tweede plaats 'hechte relaties' en op de eerste plaats 'sociale integratie'!
Onder hechte relaties worden de mensen bedoeld die je helpen als je ten einde raad bent, op wie je kunt rekenen als je plotseling geld nodig hebt of die de dokter bellen als je je niet lekker voelt. Dat deze mensen bijdragen aan onze gezondheid, is niet lastig voor te stellen.
Maar die sociale integratie wel! Dat is namelijk een duur woord voor het aantal korte gesprekjes dat je voert op een dag. En dat kan gewoon met onbekenden zijn: een babbeltje met de postbode, de buurvrouw op de galerij of wachtend op de lift. Des te meer gesprekjes op een dag, des te langer deze mensen leefden!
Ik denk dat het sterk te maken heeft met eenzaamheid, of juist dus het gebrek daar aan. Want eenzaamheid doet namelijk precies het omgekeerde en is een risicofactor voor je gezondheid.
Dus: grijp de eerste de beste persoon die voorbij komt voor een korte babbel: zo werk je heel goed aan jouw gezondheid!
Een fijne zomer gewenst!
Op zoek naar meer contact? Kijk eens onder de rubriek Doen bij ontmoeten voor inspiratie.