Wat zijn wintertenen en handen eigenlijk?
Je zou het misschien niet denken, maar de vochtigheidsgraad van de koude lucht is een belangrijkere factor bij het ontstaan van wintertenen en winterhanden, dan de temperatuur. Hoe vochtiger de kou, hoe meer kans op wintertenen en winterhanden.
Wat zijn de verschijnselen?
Jeuk, gloeien, tintelen, zwelling en blauwrode plekken. Deze klachten kunnen ruim twee weken aanhouden. Duurt dit echter veel langer neem dan contact met de huisarts op.
Wat is de oorzaak.
Je bent extra kwetsbaar als je veel in de koude buitenlucht of koude ruimtes werkt, bétablokkers (tegen hoge bloeddruk) gebruikt of een behoorlijk onder- of overgewicht hebt. Maar ook kan de aandoening in de familie veel voorkomen (erfelijke factor) en ben je kwetsbaarder wanneer jeovermatig zweet op handen en voeten.
Hoe kan je het voorkomen of behandelen?
Smeer handen en of voeten in met créme en wrijf deze er goed in, zodat je hiermee de doorbloeding stimuleert. Blijf buiten de tenen en de handen bewegen. Neem een paracetamol. Wrijf de ledematen voorzichtig warm. Draag bij voorkeur lederen schoenen en wollen handschoenen. Neem een wisselbad.
Wat moet je niet doen!
De koude tenen of handen op de verwarming warm proberen te maken.
En nogmaals is de pijn te heftig of te langdurig, ga dan naar de huisarts.