Wintertenen en handen!

Elkan van Elkanderz 07-12-2020
57 keer bekeken 0 reacties

Nu de nachten weer kouder worden en wellicht ook met nachtvorst is de kans op wintertenen en handen weer aanwezig.

Wat zijn wintertenen en handen eigenlijk?

Je zou het misschien niet denken, maar de vochtigheidsgraad van de koude lucht is een belangrijkere factor bij het ontstaan van wintertenen en winterhanden, dan de temperatuur. Hoe vochtiger de kou, hoe meer kans op wintertenen en winterhanden.
 

Wat zijn de verschijnselen?

Jeuk, gloeien, tintelen, zwelling en blauwrode plekken. Deze klachten kunnen ruim twee weken aanhouden. Duurt dit echter veel langer neem dan contact met de huisarts op.
 

Wat is de oorzaak.

Je bent extra kwetsbaar als je veel in de koude buitenlucht of koude ruimtes werkt, bétablokkers (tegen hoge bloeddruk) gebruikt of een behoorlijk onder- of overgewicht hebt. Maar ook kan de aandoening in de familie veel voorkomen (erfelijke factor) en ben je kwetsbaarder wanneer jeovermatig zweet op handen en voeten.
 

Hoe kan je het voorkomen of behandelen?

Smeer handen en of voeten in met créme en wrijf deze er goed in, zodat je hiermee de doorbloeding stimuleert. Blijf buiten de tenen en de handen bewegen. Neem een paracetamol. Wrijf de ledematen voorzichtig warm. Draag bij voorkeur lederen schoenen en wollen handschoenen. Neem een wisselbad.
 

Wat moet je niet doen!

De koude tenen of handen op de verwarming warm proberen te maken.
En nogmaals is de pijn te heftig of te langdurig, ga dan naar de huisarts.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen