Iedereen kent heden ten dage wel iemand die mantelzorger is. Maar waarom noemt men dat mantelzorg ?
Professor dr. Johannes Hattinga-Verschure was een Nederlandse medicus en scheikundige die in 1972 het begrip 'mantelzorg' introduceerde. Buiten dat hij internist was en van verschillende ziekenhuizen directeur, was hij hoogleraar ziekenhuiswetenschappen van de Medische Faculteit Utrecht.
Hij verdiepte zich toen in de vraag wat het wezen van zorg precies is. Volgens Hattinga-Verschure is de zorg van de ene mens voor de andere erg belangrijk. Naast professionele zorg natuurlijk.
Zoals de vleugels van een moederkip als een mantel over de kuikentjes heen liggen om hen warmte en bescherming te bieden, noemde hij het voor de mens mantelzorg: zorg die mensen verwarmt omdat ze elkaar er 'als een mantel mee omarmen'.
Hoewel ik de leeftijd van 80 jaar heb bereikt, ben ik nog niet aan een mantelzorger toe. En dat is geluk hebben. Wel heb ik een aantal vriendinnen die mantelzorg verlenen aan hun mannen die niet zonder hun hulp kunnen en dat is vaak erg zwaar voor hen.
Een van hen zorgt al 7 jaar voor haar man die een spierziekte heeft en daarbij ook een vorm van dementie. Zij is inmiddels 82 jaar, gezond, energiek en optimistisch. Waardoor zij het nog steeds kan volhouden. Wel heeft ze sinds vorig jaar professionele hulp gekregen waardoor het iets minder zwaar geworden is. Ik was pas nog bij haar, op een tijdstip dat haar man rustte. Even bijpraten. Ze vertelde me dat ze ondanks 'het zorgen voor' ook veel plezier met haar man heeft.
Ik bewonder haar zeer!
Foto: kip en kuiken