In het buitenland gewoond
Toch kan het zijn dat iemand niet een volledige AOW ontvangt. Dat zit zo:
Om recht te hebben op een volledig AOW-pensioen moet iemand in de 50 jaar voorafgaande aan zijn AOW-leeftijd in Nederland hebben gewoond. Als je een aantal jaren niet in Nederland hebt gewoond, krijg je geen volledig AOW-pensioen. Het wordt namelijk gekort met 2% voor elk niet-verzekerd jaar.
Soms kan iemand zich tegen de niet-verzekerde jaren vrijwillig verzekeren, maar daar zijn wel (aanzienlijke) kosten aan verbonden.
Aanvullende inkomensvoorziening ouderen
Heb je pensioen opgebouwd via een werkgever dan is een gekorte AOW-uitkering misschien geen probleem voor je. Heb je geen andere (of weinig) inkomsten naast de gekorte AOW dan zit je onder jouw sociaal minimum. Voor degene die hier mee te maken hebben, bestaat er recht op aanvullende inkomensvoorziening ouderen (AIO). Hoeveel AIO je krijgt is afhankelijk van jouw specifieke situatie; of je bijvoorbeeld alleen woont of samen, wat jouw inkomsten zijn of dat je vermogen hebt. Kijk hier voor de voorwaarden.
Pensioen uit buitenland
Heb je een periode niet in Nederland gewoond, check dan altijd of je recht hebt op een pensioen uit het buitenland. De regels kunnen per land verschillend zijn. Op de website van de SVB staat meer informatie over pensioenen opgebouwd in Belgie of Duitsland.
Financiële check
Heb je (bijna) de pensioengerechtigde leeftijd, dan is het altijd handig om een financiële check te doen. Je inkomen verandert meestal. Wellicht krijg je minder inkomen en heb je nu recht op toeslagen of voorzieningen, waar je eerder geen recht op had.
Voor vragen over toeslagen of voorzieningen kan je gratis contact opnemen met de Sociaal Raadslieden van Minters.