Sluipverbruik

Ruud van Fief 04-10-2022
33 keer bekeken 0 reacties

Nu de energie zo duur is geworden, is het ook eens aan te raden om te kijken naar sluipverbruik. Elektriciteit die langzaam weglekt en wat je misschien niet eens weet.

Vroeger was het misschien niet de moeite waard om je druk te maken over apparaten die altijd een beetje stroom vroegen maar nu, met de hoge energiekosten, wordt het wel weer aantrekkelijk om nog eens door je huis te lopen en na te gaan waar je dat verbruik kunt verminderen. Al zul je er niet de bank mee breken, je kunt best wel wat mee besparen.

Opladers

De opladers van je telefoon en tablet gebruiken ongeveer 2 watt per uur als ze in het stopcontact zitten. Dat is 17,5 kW per jaar. Dat lijkt niet veel maar met het plafond tarief van €0,70 per kW is dat al €12,25 per jaar, per oplader!

De oplossing is simpel. Koop voor een paar euro een verlengblok met aan/uit schakelaar, waar je alle opladers in stopt. Als je klaar bent met opladen zet je met één druk op de knop alle opladers uit.

Media box

Meestal kijk je tegenwoordig via een media box naar de TV. De nieuwere mediaboxen gebruiken in de stand-by weinig stroom en het helemaal uitzetten is onhandig omdat dan de opstarttijd wel erg lang wordt. Veel mediaboxen (maar niet allemaal) gaan na een aantal uur ook vanzelf in de stand-by. Maar als je jezelf aanleert om de media box tegelijk met de televisie aan en uit te zetten dan kan je dit zomaar een tientje per jaar schelen.

Sluipverbruik meten

Inwoners van Schiedam kunnen gratis een apparaatje lenen bij het Servicepunt Woningverbetering Schiedam, waarmee je het (sluip)verbruik van je huis kunt meten.

Je kunt ook zelf een apparaatje aanschaffen om per apparaat te meten wat het verbruik is. Een test van zulke apparaten vind je hier.

Het zijn geen grote besparingen, maar alle kleine beetjes helpen..

Foto: stopcontacten

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen