Energietoeslag

Martine van Minters 17-10-2022
31 keer bekeken 0 reacties

De kosten voor energie zijn de afgelopen tijd sterk gestegen. Voor veel mensen kan het moeilijk zijn om de energierekening te betalen.

Het kabinet geeft daarom een eenmalige energietoeslag van 1300 euro aan huishoudens met een laag inkomen. Dit zijn huishoudens met een inkomen tot 120 procent van de voor hen geldende bijstandsnorm.

De regeling wordt in Vlaardingen, Maassluis en Schiedam uitgevoerd door Stroomopwaarts.
Mensen met een bijstandsuitkering (zonder kostendelersnorm) krijgen de toeslag automatisch en hebben deze als het goed is al ontvangen. Mensen met een ander laag inkomen moeten de toeslag zelf aanvragen. Dat kan bijvoorbeeld een AOW-uitkering zijn, maar ook inkomsten uit werk, zolang het inkomen maar niet hoger is dan 120 procent van de voor jou geldende bijstandsnorm. In de tabel op de website van Stroomopwaarts zie je wat in jouw situatie 120 procent van de bijstandsnorm is. Er wordt niet gekeken naar eventueel vermogen. Per huishouden kan je één keer energietoeslag krijgen.

Op de website van Stroomopwaarts staat hoe je de energietoeslag kunt aanvragen. Dit kan door online een formulier in te vullen (de gemeente maakt hiervoor gebruik van de website gezondverzekerd.nl). Vervolgens wordt er om bewijsstukken gevraagd, zoals inkomensgegevens. Deze kan je op drie manieren toesturen aan Stroomopwaarts; via een speciale app (hiervoor heb je een eigen Digid nodig), digitaal uploaden of gewoon per post toesturen. Op de website van Stroomopwaarts wordt het allemaal uitgelegd. Heb je toch nog verdere hulp nodig bij het aanvragen van de energietoeslag, dan kan je hiervoor terecht bij de Formulierenbrigade in jouw gemeente.

De ontvangen energietoeslag telt niet mee als inkomen en heeft dus geen gevolgen voor de belastingen, toeslagen of de hoogte van een eventuele uitkering.

Heb je dus een laag inkomen? Laat geen geld liggen en vraag de energietoeslag aan.
Aanvragen van de energietoeslag voor 2022 moest voor 1 januari 2023 en kan nu niet meer maar ook in 2023 is er nog een energietoeslag!

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen