Zorgverzekering, die bij je past.

Ge van Fief 05-05-2021
30 keer bekeken 0 reacties

Iedere inwoner in Nederland van 18 jaar of ouder is verplicht een basiszorgverzekering te hebben en daarvoor premie te betalen.

Basis
Zo'n basiszorgverzekering zorgt er voor dat je veel medische kosten - zoals een bezoek aan de huisarts of verblijf in ziekenhuis en nog veel meer - niet zelf hoeft te betalen. Er zijn veel verzekeringsmaatschappijen, die elk hun eigen basiszorgverzekering aanbieden. Een groot deel van de voorwaarden van de basiszorgverzekeringen van de diverse verzekeringsmaatschappijen zijn identiek.

Aanvullend
Naast de basiszorgverzekering bieden verzekeringsmaatschappijen ook één of meer aanvullende zorgverzekeringen. Deze aanvullende zorgverzekeringen hebben vaak wel heel verschillende soorten dekkingen. Sommige vergoeden bijvoorbeeld tandartskosten en andere niet. Het is zaak om een aanvullende zorgverzekering te kiezen, die het beste bij je past. Sommige aanvullende zorgverzekeringen passen bijvoorbeeld meer bij jongeren dan bij ouderen. Vanaf januari 2021 kun je een basiszorgverzekering en een aanvullende zorgverzekering bij twee afzonderlijke zorgverzekeraars afsluiten. Elk kalenderjaar kun je beslissen om per 1 januari van verzekeringsmaatschappij te veranderen.

Premie
Bij een bepaald inkomen kun je zorgtoeslag te krijgen, waarmee je een groot deel van de premie van je basiszorgverzekering kan betalen.
Het is belangrijk je premie voor je zorgverzekeringen netjes te betalen. Als je 3 maanden betalingsachterstand hebt, zal de verzekeringsmaatschappij vaak je aanvullende zorgverzekering stoppen. Als je 6 maanden betalingsachterstand hebt kan de verzekeringsmaatschappij je bij het CAK aanmelden, waardoor je vervolgens aan het CAK maandelijkse een verhoogde zorgpremie (dan bestuursrechtelijke premie genoemd) moet betalen.

Eigen risico
Bij de basiszorgverzekering geldt een eigen risico van thans € 385,= per jaar per volwassen inwoner. In de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam is er bij een heel laag inkomen een mogelijkheid € 100,- of € 200,- tegemoetkoming te ontvangen indien je het totaal van € 385,- per jaar geheel hebt verbruikt.

Zie ook een eerder artikel "Hulp bij verzekeringen" op Fief.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen