Opgelicht via de telefoon!

Ruud van Fief 04-08-2023
35 keer bekeken 0 reacties

We weten allemaal wel dat de bank je nooit belt en die Nigeriaanse prins, die je geld beloofd als je hem helpt, niet bestaat. Maar wat als je eigen (klein) kind in nood belt. Lees het waargebeurde verhaal hieronder.

Het Canadese echtpaar Ruth Card (73 jaar) en Greg Grace (75 jaar) werden gebeld door hun kleinzoon Brandon. Die vertelde dat hij was gearresteerd zonder geld en telefoon en dat hij geld nodig had voor de borg. Of opa en oma geld konden overmaken? En zoals alleen opa's en oma's kunnen doen sprongen ze in de auto naar de bank om daar het geld over te maken, 3000 Canadese dollars (€ 2050,-), het maximum dat je per dag mag overmaken.

Omdat dit niet genoeg was, reden ze naar een tweede bank om meer geld te kunnen overmaken. Daar werden ze apart genomen door de bankdirecteur. Hij had namelijk eerder die dag meegemaakt dat mensen waren opgelicht door een neptelefoontje, en waarschuwde ze om even te wachten om geld op te nemen.

Hoe kan dat nou?

De oplichting was gedaan door middel van AI (artificial Intelligence). Als oplichters een klein stukje audio hebben van een persoon (bijvoorbeeld van een filmpje op Instagram, Facebook of YouTube) dan kunnen ze door middel van speciale AI-software de stem van die persoon analyseren en daarna uit een enorme database een stem vinden die daarbij paste. De oplichter kunnen dan typen wat de stem moet zeggen, en zo het gesprek aangaan met iemand.

Voorkomen

Hoe we zo'n deepfake (nep) belletje kunnen herkennen is nog niet duidelijk, al is het wel handig om met je (klein)kinderen afspraken te maken. Spreek bijvoorbeeld samen een codewoord af, zodat je weet dat je daadwerkelijk met de juiste persoon spreekt, voetbal bijvoorbeeld. Of bel altijd terug op het telefoonnummer van je kleinkind, ook al zei die net dat de telefoon zoek was...

Meer weten

Misschien vind je het maar een raar verhaal. Kijk dan eens naar deze video van Arjen Lubach over deepfake video’s.

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen