DigiD gebruiken?

Ge van Fief 29-06-2021
49 keer bekeken 0 reacties

De overheid biedt een bijzondere combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen in diverse dossiers, dat DigiD wordt genoemd.

Wat is DigiD ?

Er zijn steeds minder loketten waar je naar toe kan gaan om iets met overheidsinstellingen, gemeente of bijvoorbeeld de zorgverzekering te regelen. Veel dient nu via internet geregeld te worden. Daarbij is vaak een persoonlijke gebruikersnaam en een wachtwoord nodig, waardoor je persoonlijke gegevens kan invoeren of opvragen. Je gebruikt zo’n gebruikersnaam en wachtwoord dus om toegang te krijgen. Dat wordt inloggen genoemd.

Zo'n DigiD dien je eenmalig via internet aan te vragen. Dat kan via www.digid.nl . Na het aanvragen ontvang je binnen een aantal dagen per post een brief met daarin een activeringscode. Die activeringscode dient weer ingevoerd te worden via www.digid.nl. Daarna kan DigiD gebruikt worden bij websites als www.mijnoverheid.nl , www.belastingdienst.nl of www.mijntoeslagen.nl.

Om bij je zorgverzekering in te loggen is er een extra controle via een sms-bericht nodig. Om dat mogelijk te maken dient via www.digid.nl je telefoonnummer opgegeven te zijn t.b.v. sms-controle. Ook de sms-controle werkt pas na activering.
Nadat je op de website van je zorgverzekering m.b.v. DigiD bent ingelogd wordt er een sms-bericht naar je telefoon gestuurd met daarin een code. Deze code dien je vervolgens in te toetsen op de inlogpagina van je zorgverzekering.
Er bestaan ook nog extra mogelijkheden, zoals een DigiD app en binnenkort is inloggen mogelijk met een dit jaar verkregen ID-kaart.
Het dringende advies is om je gebruikersnaam en wachtwoord van je DigiD strikt geheim te houden. Er is wel via www.digid.nl een mogelijkheid iemand anders te machtigen.

Veel mensen vinden het aanvragen van DigiD best lastig. Het kan een goed idee zijn om een familielid, bekende of hulpverlener te vragen je te helpen om samen de aanvraag te doen. Je kan dan zelf wel je gebruikersnaam en wachtwoord intikken (en zorgen dat je dit niet vergeet) terwijl de ander even niet kijkt.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen