Laten we beginnen met een sterk wachtwoord. Wachtwoorden als '123456' komen heel vaak voor bij datalekken. Stiekem ook wel logisch: Het bedenken van een veilig wachtwoord en deze vervolgens onthouden, is nu eenmaal gedoe. Daarom geef ik graag wat tips hoe je online beter beschermd bent.
Gebruik nooit hetzelfde wachtwoord
Door op iedere website een ander wachtwoord te gebruiken, stop je niet al je eieren in hetzelfde mandje. Doe je dat wel en wordt één website gehackt, dan kunnen criminelen met dat wachtwoord bij al je andere accounts.
Maar ja, dat betekent vervolgens dat je veel wachtwoorden zal moeten onthouden. De Consumentenbond heeft hiervoor een mooie (gratis) minicursus over veilige wachtwoorden bedenken en gebruiken.
Sla je wachtwoorden veilig op
Een oplossing is het gebruiken van een wachtwoordmanager. Je onthoudt één moeilijk wachtwoord en hiermee heb je toegang tot een digitale kluis. De wachtwoordmanager bedenkt vervolgens automatisch wachtwoorden en slaat deze op in je kluis. Je hoeft deze wachtwoorden dus niet te onthouden. Mijn aanbeveling is Bitwarden, een gratis softwarepakket met een goede reputatie.
Is mijn wachtwoord gelekt?
Er bestaat een grote kans dat je gegevens al eens eerder in een datalek terecht zijn gekomen. Je kunt dit controleren bij 'Have I been Pwned?'. Schrik niet van de naam, het is een veilig en gerespecteerd hulpmiddel. Ben je inderdaad slachtoffer geworden van een lek? Verander dan zo snel mogelijk je wachtwoord.
Tot slot
Online veiligheid is lastig in 300 woorden uit te leggen. Daarom is de onderstaande korte cursus van de Consumentenbond sterk aan te raden. Laat ook gerust een reactie achter als je vragen hebt!