Misbruik van je betaalpas

Ton van Fief 17-11-2020
18 keer bekeken 0 reacties

Een mevrouw stond bij de kassa van de Lidl en vertelde de caissière dat zij een week daarvoor, tijdens het pinnen, merkte dat er een jongetje van ongeveer vijf à zes jaar naast haar stond...

Ze had er verder geen acht op geslagen. Vervolgens ging mevrouw naar Blokker en stond ze voor een stelling met glaswerk te kijken. Er kwam er een jongen van een jaar of twaalf naast haar staan en vroeg haar om een vaas voor hem te pakken, waar hij niet bij kon. Mevrouw pakte de vaas en gaf hem aan de jongen. Even later bleek dat ze haar portemonnee kwijt was.

Uit camerabeelden was gebleken dat het kleine ventje bij de Lidl waarschijnlijk de pincode had gelezen en onthouden. Zijn broertje roofde vervolgens haar portemonnee bij het pakken van de vaas. Binnen korte tijd was er duizend euro van haar rekening afgeschreven.

Terwijl mevrouw dit verhaal aan de caissière vertelde, zag ik dat ze pinde en ik kon zonder problemen haar pincode meelezen. Deze mevrouw had er niks van geleerd.

Wat je zelf kunt doen om de risico's te beperken:

  • Zorg dat het saldo op je betaalrekening niet hoger is dan dat je nodig hebt voor een maand. Zet het restant op de spaarrekening.
  • Beperk je limieten en kredieten op de rekeningen. Stel op je bankrekening in hoeveel je maximaal kunt pinnen bij een geldautomaat, in een winkel of in het buitenland. Zo kun je de schade beperken.

  • Zorg dat niemand mee kan kijken bij het pinnen. Pin bij voorkeur binnen in de bank. Laat nooit ergens de pincode achter.

  • Zet het telefoonnummer van je bank in je telefoon zodat je direct kan bellen wanneer je je pas mist.

Blijf alert!

Via deze link krijg je een overzicht van de limieten per bank.

Zoek hier het telefoonnummer van je bank op en zet het nummer in je telefoon.

Je limiet en krediet beperken: via deze link krijg je een overzicht van de limieten per bank.

Belangrijke nummers: zoek hier het telefoonnummer van je bank op en zet het nummer in je telefoon.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen