Als je het niet eens bent dan is het mogelijk om binnen 6 weken na datum van de aanslag een schriftelijk bezwaar in te dienen. Hierin leg je uit waarom je het niet eens bent met de aanslag. Als het bezwaar is ingediend ontvang je binnen 2 a 3 weken een ontvangstbevestiging. De Belastingdienst doet daarna een schriftelijke uitspraak binnen 12 weken na datum van de definitieve aanslag.
Indien nodig kan de Belastingdienst de beslistermijn verlengen als zij denken meer tijd nodig te hebben. Dit heet ‘verdagen’. Zij mogen maximaal met 6 weken langer verdagen. Indien je het niet eens bent met de uitspraak op het bezwaar dan kun je binnen 6 weken in beroep gaan.
Stel dat je een hoge aanslag heeft gekregen die je niet kan betalen. Hoe dan verder?
Er is een mogelijkheid tot (gedeeltelijke) kwijtschelding van de aanslag. Als je aangeeft de aanslag niet te kunnen betalen dan moet je inzicht geven in je inkomsten en uitgaven. De Belastingdienst maakt op basis daarvan een berekening en kijkt zo of je hiervoor in aanmerking kan komen.
Een andere optie is uitstel van betaling en kortlopend uitstel. Dit kan gekozen worden wanneer je b.v. nog een bedrag terugkrijgt van de Belastingdienst en je wilt het verschil laten verrekenen met de Belastingaanslag.
Als laatste is er ook een mogelijkheid tot het krijgen van een betalingsregeling. Er is een standaard regeling van 12 maanden. Indien dit geen optie is dan dient een formulier ‘Verzoek betalingsregeling voor particulieren’ ingevuld te worden. Binnen 8 weken na ontvangst van je verzoek krijgt je een brief met reactie van de Belastingdienst.
Indien je hulp nodig hebt, neem dan contact op met je gemeente of met de Sociaal Raadslieden van je gemeente.