Huurverhoging, mag dat?

Martine van Minters 18-05-2023
33 keer bekeken 0 reacties

Heb je een huurwoning dan kan het zijn dat jouw verhuurder een bericht aan je heeft gestuurd dat hij de huur wil verhogen. Hoeveel mag de huur omhoog in 2023? Dat hangt ervan af of je in de vrije of de sociale sector huurt.

Sociale of vrije sector woning

Of je sociaal huurt, hangt af van de huurprijs die je betaalde bij aangaan van de huur.
Voor een sociale huurwoning kan je - afhankelijk van het inkomen - eventueel huurtoeslag krijgen.

Is jouw woning geen sociale huurwoning dan is het een vrije sector woning. Weet je niet of je sociaal of vrije sector huurt? Dan kan je een check doen bij de Woonbond

Jaarlijkse huurverhoging 2023

In de meeste gevallen mag de verhuurder één keer in het jaar de huur verhogen. Woon je in een sociale huurwoning dan mag jouw verhuurder de huur vanaf 1 juli 2023 verhogen met maximaal 3,1% als de (kale) huur € 300,- of meer per maand is en met maximaal € 25,- als de (kale) huur lager is dan € 300,- per maand. Dit moet de verhuurder wel minimaal 2 maanden van tevoren schriftelijk aan je laten weten.

Voor vrije sectorwoningen is de jaarlijkse huurverhoging vanaf 1 januari 2023 maximaal 4,1%. De huurverhoging moet dan wel in jouw huurcontract vrije sectorwoning staan.

Huur je een sociale huurwoning en heb je een hoger inkomen, dan mag jouw verhuurder een hogere huurverhoging opleggen. Dit heet inkomensafhankelijke huurverhoging.

Afhankelijk van de huishoudsamenstelling en het inkomen gaat het dan om een bedrag aan huurverhoging van maximaal € 50,- of € 100,-
Soms geldt er bij een handicap of chronische ziekte geen inkomensafhankelijke huurverhoging, bijvoorbeeld als je een aangepaste woning huurt.

Huurverlaging voor lage inkomens in 2023

Heb je een laag inkomen (minder dan 120% van het sociaal minimum) en huur je een sociale huurwoning via een woningbouwvereniging dan heb je recht op huurverlaging
als je huur hoger is dan € 575,03. De huurprijs wordt dan verlaagd naar € 575,03 per maand.

Bezwaar

Ben je het niet eens met de huurverhoging kijk dan op de website van de Huurcommissie om te beoordelen of bezwaar indienen zinnig is.

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen