Huur je een woning, meld dan aan de verhuurder dat er iemand bij je komt wonen. In principe krijg je toestemming, tenzij er een goede reden is om te weigeren.
Let erop dat het gaan samenwonen financiƫle gevolgen kan hebben! Jouw uitkering kan bijvoorbeeld stoppen of omlaag gaan. Dit is afhankelijk van welke uitkering je ontvangt en jouw specifieke situatie.
Zo kan jouw AOW-uitkering bij het gaan samenwonen omlaag gaan van 70% naar 50%. Ontvang je een bijstands- of IOAW-uitkering, dan kan deze omlaag gaan (of stoppen) omdat je door het samenwonen een gezamenlijke huishouding krijgt.
Bij een bijstandsuitkering kan het ook zijn dat je te maken krijgt met de kostendelersnorm, waardoor de uitkering minder wordt. Ook bij een ANW-uitkering kan het gaan samenwonen gevolgen hebben.
Ontvang je echter een WW, WAO, WIA, Wajong of IOW uitkering dan heeft het gaan samenwonen geen gevolgen. Krijg je bovenop deze uitkering een toeslag van het UWV, dan gaat deze wel omlaag.
Daarnaast kan het gaan samenwonen invloed hebben op de toeslagen via de Belastingdienst, zoals de huur- en zorgtoeslag. Dit komt omdat je soms elkaars toeslagpartners of medebewoner wordt. Het inkomen en vermogen van de ander telt dan ook mee. Op de website van de Belastingdienst www.belastingdienst.nl kun je nagaan of je toeslagpartner wordt en ook een proefberekening maken van de hoogte van de toeslag in jouw (nieuwe) situatie.
Woonde je eerst alleen en komt er iemand bij jou wonen, dan heeft dit ook gevolgen voor de gemeentelijke en andere lokale heffingen, je gaat dan meer betalen.
Wil je niet voor verrassingen komen te staan, dan is het dus belangrijk van tevoren de consequenties van het gaan samenwonen in beeld te hebben. De sociaal raadslieden van Minters helpen jou graag met het in kaart brengen hiervan.