Samenwonen, let op!

Ge van Fief 28-09-2021
52 keer bekeken {0} reacties

Je wilt iemand in huis nemen omdat deze geen woning (meer) heeft of omdat je dit gewoon gezellig vindt. Wat zijn de consequenties?

Huur je een woning, meld dan aan de verhuurder dat er iemand bij je komt wonen. In principe krijg je toestemming, tenzij er een goede reden is om te weigeren.

Let erop dat het gaan samenwonen financiële gevolgen kan hebben! Jouw uitkering kan bijvoorbeeld stoppen of omlaag gaan. Dit is afhankelijk van welke uitkering je ontvangt en jouw specifieke situatie.


Zo kan jouw AOW-uitkering bij het gaan samenwonen omlaag gaan van 70% naar 50%. Ontvang je een bijstands- of IOAW-uitkering, dan kan deze omlaag gaan (of stoppen) omdat je door het samenwonen een gezamenlijke huishouding krijgt.
Bij een bijstandsuitkering kan het ook zijn dat je te maken krijgt met de kostendelersnorm, waardoor de uitkering minder wordt. Ook bij een ANW-uitkering kan het gaan samenwonen gevolgen hebben.
Ontvang je echter een WW, WAO, WIA, Wajong of IOW uitkering dan heeft het gaan samenwonen geen gevolgen. Krijg je bovenop deze uitkering een toeslag van het UWV, dan gaat deze wel omlaag.

Daarnaast kan het gaan samenwonen invloed hebben op de toeslagen via de Belastingdienst, zoals de huur- en zorgtoeslag. Dit komt omdat je soms elkaars toeslagpartners of medebewoner wordt. Het inkomen en vermogen van de ander telt dan ook mee. Op de website van de Belastingdienst www.belastingdienst.nl kun je nagaan of je toeslagpartner wordt en ook een proefberekening maken van de hoogte van de toeslag in jouw (nieuwe) situatie.

Woonde je eerst alleen en komt er iemand bij jou wonen, dan heeft dit ook gevolgen voor de gemeentelijke en andere lokale heffingen, je gaat dan meer betalen.

Wil je niet voor verrassingen komen te staan, dan is het dus belangrijk van tevoren de consequenties van het gaan samenwonen in beeld te hebben. De sociaal raadslieden van Minters helpen jou graag met het in kaart brengen hiervan.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen