Huishoudboekje, ken je het nog?

Anneke van Fief 12-02-2025
344 keer bekeken 3 reacties

Ik zal een jaar of 6 zijn geweest, toen ik op mijn lagere school Montessorionderwijs kreeg. Ik had een klein notitieboekje waarin ik vaak zelf sommen maakte. Daar zal mijn belangstelling voor cijfers begonnen zijn, vermoed ik.

Mijn eerste huishoudboekje

Na mijn trouwen in 1972 gebruikte ik een huishoudboekje. Links stonden de ontvangsten en op de rechterpagina de uitgaven. Als een leidraad voor mijn eenvoudige boekhouding. Twee jaar geleden vond ik dit nog terug, toen ik ging verhuizen. (Zie de foto) Wat een verrassing om zo weer even in de tijd terug te gaan. 

Een huishoudboekje van nu

Het is fijn om te weten, hoeveel je ongeveer kan besteden aan je boodschappen. Dit hoef je maar 1x te doen, dus niet elke week.

Je begint met alle inkomsten bij elkaar op te tellen dus je loon of AOW, plus pensioen. Eventueel met zorgtoeslag en huurtoeslag erbij. Dit alles per maand. Dan de vaste uitgaven dus je huur of hypotheek. Plus verzekeringen, abonnementen, telefoonkosten, internet en tv kosten, gas en licht, water enzovoort.

Let wel goed op alles wat je jaarlijks betaalt. Deel dit 12 om het per maand uit te rekenen.

Nu heb je een totaalbedrag van je maandelijkse uitgaven. Dit trek je af van je inkomsten. Zo kom je tot een bedrag dat je per maand kan besteden aan je eten, huishoudelijke uitgaven, kleding enzovoort.

Beetje hulp

Míj helpt het om een boodschappenlijstje te maken. Ik kijk daar pas op als ik denk dat ik al mijn boodschappen heb. Is dit niet zo dan haal ik dat alsnog even erbij in de winkel. Dit werkt ook goed als geheugentraining.

En…ik koop artikelen zonder houdbaarheidsdatum zoals tandpasta en wasmiddel, als deze in de aanbieding zijn. 1 +1 gratis of voor 50 %. Dat scheelt een hoop!

Wie weet hou je meer over dan een stukje van de maand 😉

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Ineke

12-02-25 om 12:06

Ik doe dat ook nog steeds , werkt voor mij prima. Ik zeg altijd maar als je t niet hebt €€ kan je t ook niet uitgeven en met zo'n boekje/lijstje weet je precies wat eruit gaat en binnenkomt  👍🏻

Gijsbert

18-02-25 om 8:48

Beste Anneke, 
Een goed stuk over financiën. Toch zijn er nog meer manieren om overzicht op je uitgaven te houden. Ik betaal alles, maar dan ook alles met mijn bankkaart. Aan het eind van de maand print ik de uitgaven uit, en zie daar, alle uitgaven op papier. 
Heel overzichtelijk. Maar......Ik heb geen baar geld op zak. Ik kan dus nooit een fooitje geven. Dus wat losgeld, voor als iets aan de deur wordt bezorgd. Met vr.groeten

Anneke van Fief

20-02-25 om 11:10

Bedankt voor jullie positieve reacties en Gijsbert,uiteraard is het handig om wat losgeld op zak of thuis te hebben, soms nodig op bijvoorbeeld  de markt als je niet kan pinnen, en ,niet onbelangrijk ,voor de huis aan huis collectes. 

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen