Gehuwd of geregistreerd partner
Als echtgenoot of geregistreerd partner heb je voor bepaalde activiteiten toestemming nodig van je partner. Op die manier wordt de ander - of het gezin - beschermd tegen grote financiële risico’s.Ook als er onder huwelijkse voorwaarden is getrouwd.
Bij:
- De koop/verkoop van een woning
- Het schenken van grote giften
- Het borg staan voor een derde
- Schulden maken: zoals kopen op afbetaling
Dit is bij wet geregeld (voor geïnteresseerden: art. 1:88 Burgerlijk Wetboek)
Niet wilsbekwaam
Niet wilsbekwaam betekent dat je niet meer in staat bent zelf een beslissing te nemen. En dat kan zomaar, door een ongeluk of een ziekte ontstaan. Dan is het prettig dat iemand namens jou kan optreden.
Een voorbeeld: een tante van mij is dement en woont in een tehuis. Oom wil graag verhuizen naar een woning bij haar in de buurt. Maar hij kan hun huis niet verkopen, omdat zij niet in staat is te ondertekenen. Hij moet daarvoor eerst naar de rechtbank, die dan weer een bewindvoerder benoemt. En dat is niet alleen veel gedoe, het kost ook tijd.
Medische zaken
Je kunt ook laten vastleggen wie het aanspreekpunt voor artsen moet zijn. Want dat hoeft niet per se je partner te zijn. Soms heb je andere ideeën, of wil je je partner niet belasten. Denk eraan: Wensen over behandelingen of levenseinde moeten ook in een wilsverklaring bij je arts bekend zijn.
Goede hulp bij het schrijven van een wilsverklaring vindt je hier.
Naar de notaris
Moeten we nu meteen naar de notaris hollen? Het lijkt me niet. Maar denk erover. Vraag anderen naar hun ervaring. Niemand weet wat de toekomst brengt. Maar wél dat je sommige zaken van tevoren kunt regelen.