Wat is DigiD?

Ge van Fief 09-06-2021
46 keer bekeken 0 reacties

Er zijn steeds minder loketten waar je naar toe kan gaan om iets met overheidsinstellingen, gemeente of bijvoorbeeld de zorgverzekering te regelen. Veel dient nu via internet geregeld te worden.

Daarbij is vaak een persoonlijke gebruikersnaam en een wachtwoord nodig, waardoor je persoonlijke gegevens kan invoeren of opvragen. Je gebruikt zo'n gebruikersnaam en wachtwoord dus om toegang te krijgen. Dat wordt inloggen genoemd.

De overheid biedt een bijzondere combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord, dat DigiD wordt genoemd. Zo'n DigiD dien je eenmalig via internet aan te vragen. Dat kan via www.digid.nl .
Bij steeds meer websites is ook een sms-controle vereist. Na inloggen via DigiD wordt er dan naar je telefoon een sms-bericht gestuurd met een code, die je moet intoetsen op je inlogscherm.

Een DigiD is nodig bij het regelen of opvragen via internet van persoonlijke zaken zoals het doen van een belastingaangifte, het maken van een afspraak voor een corona vaccinatie, het inzien van je gegevens bij je zorgverzekeraar of het lezen van berichten in MijnOverheid. Voorbeelden van websites zijn MijnOverheid, Mijn Belastingdienst, MijnToeslagen en je zorgverzekering zoals DSW.

Er bestaan ook nog extra mogelijkheden zoals een DigiD app en binnenkort is inloggen mogelijk met een dit jaar verkregen ID-kaart.

Het dringende advies is om je gebruikersnaam en wachtwoord van je DigiD strikt geheim te houden. Er is wel via www.digid.nl een mogelijkheid iemand anders te machtigen.

Veel mensen vinden het aanvragen van DigiD misschien lastig. Dan is het een idee om een familielid, bekende of hulpverlener te vragen je hierbij te helpen. Je kan dan zelf wel je gebruikersnaam en wachtwoord intikken (en zorgen dat je dit niet vergeet) terwijl de ander even niet kijkt.

Het is verstandig om altijd te beschikken over een Digid omdat je die plotseling nodig kan hebben en dan dagen wachten op activering vervelend is. Dus vraag al een DigiD aan, ook al je deze niet direct nodig hebt.

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen