KNMI
Het KNMI heeft een website waar álles over het weer en klimaat te vinden is. Daar las ik dat er twee soorten lentes zijn. De meteorologische en de astronomische lente.
De astronomische lente
Gaat in als de zon precies boven de evenaar staat en de dag en nacht even lang zijn. De evenaar is de grens tussen de bovenhelft en de onderhelft van de aarde. En dat is op 20 of 21 maart. Soms zelfs op 19 maart.
Dit verschil komt doordat de aarde er niet precies 365 dagen over doet om rond de zon te draaien. Het is namelijk 365 dagen, 5 uur, 48 minuten en 45 seconden. Denk aan de schrikkeljaren, die nodig zijn om weer precies op 365 uit te komen.
De meteorologische lente
Begint op 1 maart. De reden daarvoor is dat weerkundigen over de hele wereld deze indeling gebruiken. Hierdoor kunnen ze heel precies gegevens vergelijken. En wist je dat dit model al in de 18e eeuw werd gemaakt door het weerkundig instituut Societas Metereologica Palatina? Toen werd besloten om steeds drie maanden na elkaar te beschouwen als één seizoen.
Annie M.G. Schmidt
Zij liet een secretaresse in een opstandige bui naar de klanten schrijven:
Geachte cliënten, 't wordt lente,
wat zullen we nou eens voor prettigs gaan doen.
Geachte cliënten, 't wordt lente,
de merel zingt aria's in het plantsoen.
Hij heeft zijn tarief niet gewijzigd dit jaar,
dus wij doen het ook niet, we laten het maar.
Wat kan het ons schelen, die centen.
Hoogachtend, komma, 't wordt lente!
Misschien is er naast gevoelstemperatuur ook wel een gevoelslente. Om te genieten van de forsythia, lammetjes en fris groen.