Foute kersttruien, wie kent ze niet. Truien met Mickey mouse als kerstman, of een kerstboom, met lampjes die kunnen knipperen. Kerstruien kwamen in de mode in de jaren vijftig en zestig, gedragen door sterren in mierzoete kerstfilms. Destijds werden ze nog niet als fout gezien.
De lelijke kersttruientrend begin midden jaren tachtig en wordt vaak toegeschreven aan Bill Cosby. In een aflevering die met de kerst werd uitgezonden, trok Cosby's personage, Dr. Cliff Huxtable, tot grote hilariteit een afzichtelijke kersttrui aan. Het gevolg, de lelijke truien waren niet aan te slepen en een trend was geboren.
Toen ik nog werkte hadden we ook op de zaak ieder jaar weer een foute kerstruiendag. En bij de kersttrui hoorde ook een échte wedstrijd. Wie had de lelijkste, de leukste, of de meest foute trui. De criteria waren volstrekt willekeurig. De winnaar ontving wel een echte prijs, meestal een chocolade kerstman. Waarna we in onze truien nog gingen borrelen.
Ik weet nog wel dat het erg leuk was om zo'n trui te dragen maar ook erg warm in ons perfect verwarmde kantoor. Ik moest daarom dit jaar weer aan de dolle truiencompetitie denken nu de energie zo duur is.
Waarom met de kerst niet een gekke trui aantrekken nu de kachel een graadje lager staat. Je trui houd je lekker warm en maakt iedereen aan het lachen. Leuker kan niet.
Bij de laatste redactievergadering van het jaar hebben de Fief redacteuren ook een kersttrui aangetrokken. Een kleurrijk geheel!
Wij wensen je een warme en fantastische kersttijd toe.