Wie heeft het uitgevonden?
Rond 200 voor Christus ontdekten de Chinezen bij toeval dat een combinatie van zwavel, houtskool en salpeter een explosie kan veroorzaken. Zij gebruikten het in eerste instantie om boze geesten te verdrijven.
Nu wordt het vooral bij feestelijkheden afgestoken, zoals met Oud en Nieuw en dan wereldwijd. Bekend is het vuurwerk in Sydney, dat voor ons 10 uur eerder, dus 's middags om 2 uur de lucht in gaat. Maar ook van het vuurwerk op de Erasmusbrug in Rotterdam wordt door veel mensen enorm genoten.
Zelf geniet ik als om 12 uur middernacht de vuurpijlen in heel veel sterren uiteenvallen. De harde knallen hoeven voor mij niet, daar zie ik de lol niet van in. Ook voor de beestjes is het schrikken, de hond maar kort naar buiten.
Dat was vroeger anders. Toen waren er ook wel rotjes die knalden, maar lang zo hard en heftig niet als nu.
Opletten
Helaas gaat er ook vaak iets erg mis, veel ongelukken met bijvoorbeeld ogen of vingers. De Eerste Hulp posten in de ziekenhuizen draaien overuren. Er zijn toch regels voor het veilig afsteken van vuurwerk zoals:
- Onder de 12 jaar is al het vuurwerk verboden.
- Gebruik een speciale vuurwerkbril en een aansteeklont.
- Draag geen brandbare kleding en neem ruim afstand, minstens 8 meter.
- Gooi geen vuurwerk naar mensen of dieren.
In Maassluis krijgen kinderen uit groep 8 weer vuurwerkles van de politie, samen met een verkoper van vuurwerk. Een goede actie vind ik.
Laten we allemaal goed nadenken over de risico's en de gevolgen van het niet naleven van de regels. Dan kunnen we hopelijk een jaarwisseling meemaken zonder ongelukken.
Ik wens iedereen een veilig mooi oud & nieuw!