Plezier in voorlezen
Om ouders en kinderen het plezier in (voor)lezen te laten ervaren, is er de Voorleesexpres van de bibliotheek. Vrijwilligers lezen 20 weken ongeveer één uurtje in de week voor, bij kinderen thuis. Aan het kind én de ouder(s). Bijvoorbeeld in een gezin, dat moeite heeft met Nederlands lezen of spreken.
Woorden leren
Inmiddels ben ik een aantal jaren vrijwilliger bij de Voorleesexpres. En ieder gezin is anders. Er is één overeenkomst:
De kinderen vinden het allemaal spannend, zo’n vreemd mens over de vloer. Soms duurt het een paar weken voor een kind zich veilig voelt. Maar dat moment komt er... altijd. Dat het actief gaat meekijken in het prentenboek. Dat het gaat vertellen over school of over vriendjes.
En door die gesprekjes wordt spelenderwijs de woordenschat ook vergroot. Het blijft ook niet bij alleen maar voorlezen. We zingen soms liedjes. Maar spelen ook spelletjes als memory of “Ik zie ik zie, wat jij niet ziet”. Een topper in iedere cultuur.
Want dat is het belangrijkste: dat de kinderen plezier hebben en de ouders dat ervaren. Taal en lezen moeten (weer) leuk zijn!
Het laatste bezoekje
De laatste keer maken we er iets bijzonders van. Het kind krijgt een diploma en een nieuw boek, dat ik mag uitzoeken in de bibliotheek. Daarbij voeg ik soms een leesbingokaart. Met vakjes als: ik lees 15 minuten onder tafel, met een snoepje in mijn mond, in het bad, enz.
En een kaart met de tekst: Als je een jaar lang 15 minuten per dag leest, heb je 1 miljoen woorden gelezen!
Als dat niet motiveert…