Passie van waarde

Sonja van Fief 27-07-2022
23 keer bekeken 0 reacties

Samen met mijn hondje doe ik vol passie vrijwilligerswerk in de terminale zorg.

Hallo, mijn naam is Elly en sinds 14 jaar ben ik met veel voldoening vrijwilliger bij de stichting Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg - Nieuwe Waterweg Noord (VPTZ-NWN) en kom bij mensen thuis die in de laatste levensfase verkeren. De mantelzorgers kunnen dan even ontlast worden. Ik kan degene die terminaal ziek is (de cliënt) een luisterend oor bieden of gewoon aanwezig zijn, omdat deze persoon niet lang meer alleen kan of wil zijn.

Dit vrijwilligerswerk heeft voor mij, en zeker ook voor veel cliënten, een meerwaarde gekregen sinds mijn hondje Tutje in mijn leven is gekomen. Al 5 jaar neem ik haar mee naar cliënten als zij aangeven dit fijn te vinden. Niet alleen bij mensen thuis, maar ook in de palliatieve unit van verpleeghuis de DrieMaasStede in Schiedam. Wat zij teweeg brengt is bijzonder en hartverwarmend.

Tutje is een pittig teckeltje, maar zij voelt aan wanneer mensen kwetsbaar zijn, dan wordt haar karakter een stuk milder. Rustig vlijt zij zich tegen de persoon aan en laat zich aaien.

Wat ik erg waardevol vind, is dat ik samen met Tutje een geluksmoment kan bieden voor de kwetsbare mens: ik zie blijdschap, ontspanning, afleiding en liefde. Als cliënten ooit zelf een hondje hebben gehad, blikken ze met stralende ogen en veel liefde terug op hun eigen huisdier. Tutje brengt gesprekken op gang die vreugde geven. Prachtig om dit hen te kunnen bieden in deze vaak intense en verdrietige levensfase.

Dit bijzondere vrijwilligerswerk blijf ik graag nog een tijdje doen, samen met mijn hondje.

Spreekt dit artikel je aan en wil je ook vrijwilliger worden of een beroep doen op een vrijwilliger? Dan kun je bellen met de coördinator van de VPTZ-NWN: 06-51175006

Meer informatie over VPTZ-NWN

Foto: Elly met hond

Afbeeldingen

Reageren

Bekijk ook

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen