Vrijwilliger, denk je mee?

Ge van Fief 17-08-2021
19 keer bekeken 0 reacties

Heb je hulp of ondersteuning nodig? Mensen in je nabije omgeving zijn helaas niet altijd beschikbaar voor hulp. Gelukkig kunnen vrijwilligers waardevolle hulp bieden.

Vrijwilligerswerk nog waardevoller
In de praktijk helpt een vrijwilliger op een bepaald gebied. Bijvoorbeeld om te zorgen dat iemand niet eenzaam is, buitenshuis komt of wordt geholpen met vervoer.
Vaak zijn er echter meer soorten hulp nodig, zoals bijvoorbeeld: hulp bij internet, thuisadministratie, boodschappen of contact met een instantie om hulp in de huishouding te krijgen.
Als vrijwilliger heb je niet de tijd en/of alle kennis om alles te doen.

Daarbij kan het zijn dat iemand belemmeringen heeft om die hulp in te schakelen, bijvoorbeeld:
- moeite om over problemen te praten, schaamte en/of toe te geven hulp nodig te hebben;
- onbekendheid met hulpmogelijkheden of hoe deze in te schakelen (bv. iemand die in armoede leeft, maar het bestaan van de voedselbank niet kent);

Als vrijwilliger kun je iemand, voor wie je al een stukje vrijwilligerswerk doet, helpen bij het zoeken van de juiste (extra) hulp. Hoe? Door iemand te verwijzen naar andersoortige hulp. Dan ben je nóg waardevoller voor de persoon, die meer of andere hulp erbij nodig heeft.

Samen doen
Een gezellig praatje afwisselen met wat serieuze vragen kan verborgen problemen boven water toveren. Je kunt dan suggesties doen om hulp van anderen in te schakelen. Soms moet iemand gestimuleerd worden (tijdig) naar de huisarts te gaan of om een koffie-uurtje in een buurthuis te bezoeken.
Als vrijwilliger kun je ook samen met iemand oplossingen op internet zoeken. Zo vallen er veel nuttige dingen te leren via bijvoorbeeld steffie.nl . Voor inwoners boven 55 jaar in de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam is er deze website fief.nl . Als vrijwilliger kun je de tip geven daar eens -wellicht samen- naar te kijken. Zo zijn er talloze wegen om mensen gelukkiger te maken.

Afbeeldingen

Reageren

Bekijk ook

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen