Pimpel- of koolmees?

Aad van Fief 03-05-2024
40 keer bekeken 0 reacties

In de tuin hangen aan een schutting verschillende huizen? Huizen, denk je vast, maar ik bedoel van die huisjes waar je mezen regelmatig in ziet schieten.

In de winterperioden heb ik de vogelhuisjes weer eens lekker onderhanden genomen. Hier en daar heeft het weer vat gehad op een huisje. Van één is het dak verweerd, dat moet worden vervangen. Een ander heeft een verfje nodig. Zo heb ik in de winter lekker wat kunnen doen. 

Ik zie regelmatig Catootje, de nieuwe poes van de buren, bij mij over de schutting lopen. Die poes kan wel voor wat onrust zorgen. Daarom is het zaak om de hokjes op een veilige en rustige plaats op te hangen. Verder moet het mezenkastje beschut tegen wind en zon, en met een veilige aanvliegroute tegen de schutting worden bevestigd.

Inmiddels heb ik ze weer opgehangen. Nu in de gaten houden of er mezen in komen. Af en toe vliegt er een klein vogeltje in. Is het een kool- of een pimpelmees. Ik heb het even opgezocht. De koolmees heeft een zwarte kop en borststreep, terwijl de pimpelmees een blauwe pet en een dunne zwarte oogstreep heeft. Zo kan ik ze gemakkelijk van elkaar onderscheiden!

Zittend voor het raam houd ik het nauwkeurig in de gaten. Vorig jaar had ik ook wat jonge mezen in de hokjes.

Intussen is het ene kastje bezet, twee pimpelmezen vliegen aan en uit. Een heerlijk gezicht. Soms komt er een mees aanvliegen met een takje, dat hij horizontaal door het gat probeert te krijgen, wat niet lukt. Even later komt de ander met strootjes aan. Dat gaat vast goed komen.

Ik blijf wel in de gaten houden wat Catootje doet. Maar het heeft er alle schijn van dat de poes er net niet bij kan. Ik ben reuze benieuwd wat het dit jaar gaat worden.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen