Herinnert u zich deze nog?

Andrea van Fief 18-09-2023
21 keer bekeken 0 reacties

Misschien herken je bovenstaande kreet. Het was de jingle waarmee radio Veronica in vroeger jaren een 'gouwe ouwe' aankondigde.

Af en toe kocht je van je opgespaarde zakgeld een singletje bij de plaatselijke platenwinkel. Voordat je tot aanschaf overging, luisterde je het singletje eerst nog even af met de koptelefoon. In diezelfde zaak was vanaf vrijdag het gedrukte exemplaar van de Top 40 beschikbaar. Het afspelen van de Top 40 op radio Veronica werd aanvankelijk gedaan door Joost den Draaijer en stond bekend als De Nationale Zaterdagmiddag Gebeurtenis. Mijn oudere zus luisterde samen met 2 vriendinnen op onze gezins-transistorradio. Zij deden dat op onze gezamenlijke slaapkamer, die dan gedurende die middag voor mij als jongere zus verboden terrein was.

Het verbaast me altijd weer dat zo'n ervaring, van heel lang geleden, in mijn geheugen staat gegrift alsof het gisteren is gebeurd. Vraag je mij wat ik gisteren voor lunch heb gegeten, dan moet ik lang nadenken...

Bij mensen die last krijgen van vergeetachtigheid of dementie -doorgaans zijn dit ouderen- valt op dat herinneringen uit de prille jeugd vaak helder blijven.

De 21e september 2023 is uitgeroepen tot de Wereld Alzheimerdag. Zoals je weet is de ziekte van Alzheimer een vorm van dementie. Het is belangrijk contact te houden met mensen die lijden aan dementie. Een van de manieren om dit te doen is samen liedjes uit de kindertijd te zingen of af te spelen.

Dit kan met bijvoorbeeld met de app Dementie en herinneringen

Via de app kun je samen oude liedjes of geluidsopnamen beluisteren, foto's van vroeger, oude Polygoonjournaals of stukjes van films en series bekijken.

De app is ontwikkeld door iRPulsar en Ergoworld en je kunt hem gratis op je smartphone of tablet downloaden.

Ik wens je mooie momenten samen...

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen