Gun jezelf een hobby

Ymke van Minters Mantelzorg 10-08-2023
17 keer bekeken 0 reacties

Een hobby of liefhebberij is fijn om te hebben. Iets wat ik graag doe is tuinieren, ik kan heel ontspannen worden als ik door de tuin kan gaan met de knipschaar om hier en daar wat bij te knippen. Nieuwe plantjes planten en daarna kijken en zien hoe dit alles groeit en bloeit.

Niks moet, ik doe wat ik wil doen op dát moment. Soms een half uurtje, soms 2 uur, er ligt geen druk op en niemand zegt wat ik precies moet doen. Daar word ik blij van en vergeet alles wat nog speelt om me heen voor eventjes.

Zo oogstte ik pas van onze lavendelstruik, om hierna na te genieten van de heerlijke geur van gedroogde lavendel. Het geeft me gratis een gevoel van rust en ontspanning.

Wat is voor jou ontspannend? En doe je dat wel vaak genoeg?

Als de dagen zich meer vullen met allerlei bezigheden die ‘moeten’ gebeuren, merk ik bij mezelf dat een hobby er snel bij inschiet. Terwijl het me juist zo'n fijn en voldaan gevoel geeft als ik het doe.

Ook krijg ik dit vaak te horen van mensen die langdurig en intensief zorgen voor een naaste. Door het zorgen voor de ander, schiet de eigen hobby erbij in, zo zonde!

Juiste die hobby's als yoga, fietsen, vissen, schilderen, dansen en zingen geven energie en dragen bij aan de balans in het leven. Zorg wel dat die hobby geen 'moetje' gaat worden. We leggen ons vaak zelf onnodig druk op. Zodra het 'moeten' wordt, is het gevoel van ontspanning er snel af. En dat is nu juist wat we niet willen met een hobby!

Dus een reminder aan mezelf en misschien aan jou als lezer;  ga vooral zingen, toneel spelen, dansen, schilderen, of vissen. Gun jezelf die hobby én de ruimte om het geen 'moetje' te laten worden.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen