Zeg ken jij...de Groentemeester ?

Andrea van Fief 14-04-2023
14 keer bekeken 0 reacties

Op een koude, regenachtige ochtend in maart heb ik een ontmoeting met Remko Boers, de enige echte Groentemeester. Plaats van handeling is een groot stuk grond, gelegen onderaan de Vlaardingsedijk nabij nummer 7.

Remko is een man met idealen. Hij heeft eerder als pionier gewerkt aan het maken van het Voedselbos in Vlaardingen. Nu maakt hij zijn grote droom waar: de zelfoogsttuin, een akker vol zelf geteelde groenten. Hier kun je, als je ook van oogsten houd, tijdens het seizoen zelf je groenten oogsten. Dan ben je een oogstgenoter!

Remko werkt het liefst op oud-ambachtelijke én biologische wijze. Een echte Groentemeester! Géén bestrijdingsmiddelen, geen kunstmest, wel natuurlijke mest, wisselende teelt en afweermiddelen. Hij maakt liever geen gebruik van brandstof-slurpende machines. De enige machine waar brandstof in gaat is een tweewieltrekker met frees. Deze machine past wel in de kleinschalige manier van werken.

De Groentemeester is de meeste dagen van de week op dit groenteparadijs te vinden. Eén dag per week volgt hij de opleiding biodynamisch telen aan de Warmonderhof te Dronten. Zijn drijfveer is niet alleen zorg voor de planeet maar ook sámen-werken-met-en-voor de lokale gemeenschap. Behalve dat de afstand tot de oogstgenoten super klein is, biedt de zelfoogsttuin dus ook ruimte elkaar te ontmoeten.

Zo'n 60 á 70 verschillende producten worden met de grootste zorg opgekweekt: van bloemkool tot eetbare bloemen en kruiden. De top van het seizoen ligt natuurlijk in de zomermaanden.

Remko wil een leermeester zijn en zijn kennis delen over biologisch telen. Daarom heeft hij de zelfoogsttuin aangemeld als leerwerkbedrijf om in de toekomst een stageplek te bieden.

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen