Schatten op zolder

Jan van Fief 04-11-2022
18 keer bekeken 0 reacties

Vorig jaar schreef ik een artikel over wat te doen met oude dia's, foto's en oude films 'Wedden dat je ze ook hebt!' Heeft dat jullie aan het werk gezet?

De zuiderzeeballade
Opa, kijk eens wat ik vond op zolder
'n foto van een ouwe boot,
Is dat nog van voor de polder,
Van die ouwe vissersvloot.
Jochie, dat is 'n gelukkie,
Ik was dat prentje jaren kwijt.
'k heb nou weer 'n heel klein stukkie,
Van die goeie ouwe tijd.

Even in herinnering een stukje tekst van vorig jaar: Misschien tijd om daar wat mee te doen. Je bent gepensioneerd, dus tijd genoeg. Zeker in de donkere dagen voor en na Kerstmis. Dia's met de kinderen, vrienden, van vroege vakanties. Zonde om zo maar te laten staan. Hoe pak je dat aan? Alle dia's waar familie, vrienden en kennissen op staan selecteer je uit. De rest met kerken, bomen, bossen en andere beelden gooi je weg. Daar heeft het nageslacht niet veel mee. Want daar doe je het voor!!

En aan de slag gegaan? Een vriend van me is wel aan de slag gegaan. Met behulp van een oude camera van mij, heeft hij Hi-8 bandjes op zijn PC kunnen zetten. En hij is aan het monteren gegaan! Filmpjes met zijn kinderen van toen een paar jaar oud, nu 40 jaar oud.

Dat is meestal het probleem, hoe krijg je oude filmbeelden op een PC?

Ik film al zo'n 40 jaar. Alles is gedigitaliseerd en staat op de externe harde schijf. Dat kan ook met dia's en foto's. 't Is wat werk maar maak er een hobby van. Leuk bezig op de lange en donkere winterdagen. Op internet zijn mogelijkheden te vinden voor het digitaliseren.

Als dat eenmaal gelukt is dan kun je gaan monteren met programma's zoals Pinnacle, Adobe of gratis windows moviemaker.

Veel plezier!

Foto: oude foto

Bewerken van foto's en fims in Window / Microsoft

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen