Munten

De voor en achterzijde van een oude munt
Petty van Fief 01-10-2022
65 keer bekeken 0 reacties

Wellicht heb je ze de laatste jaren maar weinig in je portemonnee omdat de pinpas zo handig is. Dat is wel zo, maar...

Wie gebruikt ze nog?

Ik heb er wat moeite mee om voor alles met plastic te betalen en denk met weemoed terug aan de gulden- tijd. Waarom? Allereerste omdat die vervelende euro daarvoor in de plaats is gekomen en wat zijn die munten zwaar! Mijn handtas met portemonnee is soms niet te tillen.

En dan te bedenken dat er voor er munten waren met schelpen en zout werd betaald. Dat zou natuurlijk ook niet te doen zijn die in je portemonnee te stoppen!

Betalen met zilver

Over de oorsprong van geld is echter niet veel bekend. De eerste vermelding van geld komt uit Mesopotamië (Irak). Daar werden kleitabletten (3300 voor Christus) gevonden waarop in spijkerschrift stond geschreven dat puur zilver het enige betaalmiddel was. Het spijkerschrift ontstond door met een rietstengel op een kleitablet wig- en spijkervormige inkepingen te maken. Het werden tekens en er bestaat een cursus om de basisbeginselen van het spijkerschrift te begrijpen.

Het eerste bewijs van munten, zoals wij die kennen, dateert uit 700 jaar voor Christus. Voor de handel werden klompjes goud en zilver gebruikt die platgeslagen werden. Zo ontstond de munt die allereerst in China in India en Lydië werd geslagen. Al vrij snel ontdekten Lydiërs hoe ze goud en zilver van elkaar konden scheiden. Sindsdien is de mens bezeten geweest van glimmende edelmetalen munten. De kleine objecten werden voornamelijk voor de de handel gebruikt. Het is onvoorstelbaar dat er nog steeds op soortgelijke manieren munten worden geslagen als 2500 jaar geleden.

Niet veel ouder dan het gebruik van munten is het verzamelen van munten dat er tot op heden nog is. Er zijn kostbare bij maar in mijn portemonnee zitten alleen die zware rakkers...

Foto: munten

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen