Ga eens flipperen

Ruud van Fief 14-05-2022
18 keer bekeken 0 reacties

Waanzinnig populair in de vorige eeuw, maar nu zo goed als verdwenen... de flipperkast. Of op zijn Amerikaans, de pinball machine. Laat oude tijden weer leven en bezoek het Dutch Pinball museum.

In mijn jeugd was ik er gek op, spelen op flipperkasten. Eerst met de elektromechanische kasten. Het gesnor van alle relais die op nul sprongen, als je er een kwartje ingooide, staat mij nog levendig bij.

In de zeventiger jaren verschenen de eerste kasten met een elektronische display en dito geluid. Mijn hele zakgeld ging eraan op en uiteindelijk besloot ik om te gaan werken bij de grootste automatenhal van Den Haag, Hommerson Sportland. Voor de dienst kon je altijd een rondje flipperen.

De opkomst van computerspelen maakte een einde aan de gouden eeuw van de flipperkast. De laatste producent van flipperkasten, Bally, stopte ermee in de jaren 90 en richtte zich op de productie van gokautomaten. Tegenwoordig worden er nog steeds flipperkasten geproduceerd door wat kleinere firma's maar nooit meer in de aantallen van toen.

Maar als je nog mooie herinneringen hebt aan vroeger en je zou best nog een keertje willen flipperen dan is het "Dutch Pinball Museum" een bezoekje waard.

Een museum voor en door liefhebbers. De ruimte staat vol met flipperkasten van alle decades en het concept is simpel: Je koopt een tijdslot van twee uur, en dan mag je zoveel flipperen als je wilt. Alle kasten staan op vrij spel.

Heb jij vroeger ook veel geflipperd? En wat was jouw favoriete kast?

Laat het weten als reactie.

Mijn favoriet was Xenon van Bally.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen