Poëzie wat de klok slaat

Anja van Fief 27-01-2022
19 keer bekeken 0 reacties

Laat het toch vandaag Gedichtendag zijn en ook de start van de Poëzieweek 2022 (voor de 10e keer).

Niet dat ik dagelijks met gedichten bezig ben, maar in mijn kast staan wat bundeltjes, o.a. van Toon Hermans en Domweg gelukkig in de Dapperstraat. Daar put ik soms wat uit en zelf schrijf ik ook weleens.

Dit jaar is Ramsey Nasr het boegbeeld van de poëzieweek 2022. Hij schrijft het poëziegeschenk. Het is thema is NATUUR

Denkend aan de boeiende Haiku (Japans dichtvorm) een kort niet-rijmend gedicht. Een Haiku bestaat in het Westen uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. In Japan ligt dat niet vast. Hieronder vind je een vertaling van de beroemdste Haiku aller tijden. Deze Haiku is geschreven door de bekende Japanse Haiku-meester Matsuo Basho (1644 - 1694):

Oh, oude vijver,
een kikker springt van de kant,
geluid van water.

Het lijkt mij ontzettend moeilijk om zoiets te creëren. Helaas kan je een creatieve geest in het wordingsproces niet volgen. Soms bestaat zo'n wordingsproces maar uit 15 minuten.

Hoe stel je nu een goed gedicht op? Zijn er specifieke regels voor? Tijdens mij zoektocht naar de wording van gedichten, kwam ik dit boek tegen 'Dichten doe je zo'. Heel aardig om mee te beginnen.

Graag laat ik je de vorm van het 'elfje' gedicht zien (soort Haiku). Een elfje of elf is een gedicht van 11 woorden, verdeeld over 5 regels. De eerste regel heeft 1 woord, de tweede regel heeft 2 woorden enz. De vijfde regel heeft weer 1 woord en bevat meestal een samenvatting van het geheel.
Dit is mijn elfje met thema van de poëzieweek NATUUR:

Oranje
Lange haren
Grazen in gras
Gestaag voortbewegend in de kudde
Kracht

Ontdekt wat mijn elfje verteld? Er is natuurlijk nog veel meer over gedichten en beroemde dichters te vertellen. Je hoeft maar poëzie te Googlen en er gaat een wereld voor je open.

PS: je eigen elfje mag je mailen naar Fief, dan is er een grote kans dat we het dan plaatsen.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen