Hoor wie zingt daar?

Anja van Fief 03-08-2021
20 keer bekeken 0 reacties

Je hoort een vogel zingen... Ben jij dan ook nieuwsgierig welke vogel je hoort?

Vroeger met een CD vol vogelgeluiden, probeerde ik de vogels te herkennen. Dat was vergeefse moeite. Want tussen afluisteren in de woonkamer en horen in de natuur, ligt een wereld van verschil. Maar de tijd staat niet stil.

Ik heb de gratis BirdNet app ontdekt met meer dan 3000 van de meest voorkomende vogelsoorten in Noord-Amerika en Europa. Direct in de natuur kan ik nu een vogelgeluid opnemen en laten uitzoeken welke vogel daarbij hoort.

Wat heb ik zo al gehoord en is door BirdNET herkent?

Langs de Waterweg o.a. de Zwartkop, de Zanglijster en de Winterkoning. In de Broekpolder de Kleine Karekiet, de Rietzanger, Gekraagde Roodstaart, de Koekoek en de Buizerd. Sommige ken ik al wel, maar niet die Kleine Karekiet!

Maar mijn grootste ontdekking was nog pas in het Staelduinse Bos. Wij liepen langs de rand en hoorden een hoge fluittoon 'iew, iew, iew' die zich herhaalde. Ik dacht aan een Buizerd, maar BirdNET gaf een Havik aan. Een Havik!! Ik was er ondersteboven van. Hij heeft daar zijn standplaats. Van de week zagen wij hem vliegen en door de app wisten we dat het de Havik was.

Om te herkennen wat ik hoor kan ik iedere keer het geluid weer opnemen en checken of ik goed zit. Wat je ook in de app ziet zijn de afbeeldingen, de achtergronden en je kan ook, door anderen, opgenomen vogelgeluiden horen. Grappig is dat sommige vogels op dat geluid gaan reageren. Het is gewoon uitproberen hoe je het beste kan opnemen, want twee vogels tegelijk dat gaat niet. Laat je niet ontmoedigen wanneer het niet altijd gelijk lukt.

Veel plezier met BirdNET en voel je even een echte Vogelaar.

Hier kun je de app downloaden voor Android.

Hier kun je de app downloaden voor de Apple.

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen