Tuinieren bij lichamelijke klachten

Katinka van Medipoint 13-05-2021
14 keer bekeken 0 reacties

Heb je een heerlijke tuin die je graag goed wilt bijhouden, maar is uren op jouw knieƫn in de grond wroeten niet voor jou weggelegd? Dan hebben wij wat tips! Met een aantal slimme trucs en de juiste planten en tuininrichting kun je de tuin ook met lichamelijke klachten goed bijhouden.

Tip 1: Maak de juiste keuze in planten

Met planten die weinig onderhoud vergen, kun je zonder teveel moeite toch genieten van een bloeiende tuin. Kies bijvoorbeeld voor planten die wintervast zijn en alleen in het voorjaar gesnoeid hoeven te worden, of planten die een groot oppervlak van de tuin bedekken. Zoek van tevoren uit welke planten minimaal onderhoud nodig hebben of vraag advies aan een medewerker in jouw plaatselijke tuincentrum.

Tip 2: Gebruik verhoogde plantenbakken

Het meest intensieve aan tuinieren is misschien wel het constante neerknielen en weer opstaan. Met verhoogde plantenbakken kun je dit probleem gedeeltelijk oplossen. Je hoeft dan minder te bukken of je kunt bijvoorbeeld in jouw (rol)stoel naast de bak plaatsnemen en in een zittende houding werken. Je kunt deze bakken kopen maar ook zelf maken, door kratten op elkaar te plaatsen of plantenbakken op een tafel te zetten.

Tip 3: Gebruik aangepast tuingereedschap

Er bestaat aangepast tuingereedschap dat is ontworpen om het tuinieren minder belastend te maken voor je lichaam. Denk hierbij aan een hark, schep of schoffel op een extra lange stok, waardoor je niet steeds hoeft te bukken. Of gereedschap met een ergonomisch handvat, waardoor je minder druk hoeft te zetten om een bepaalde handeling te verrichten. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je minder kracht hebt in jouw handen of polsen.

Tip 4: Wissel regelmatig van houding

Lang in dezelfde houding werken kan zorgen voor stijfheid of duizeligheid bij het opstaan. Wissel jouw houding daarom regelmatig af, bijvoorbeeld door staand en zittend werken af te wisselen. Neem daarnaast regelmatig pauze om even bij te komen.

 

Afbeeldingen

Reageren

Velden met een * zijn verplicht.

Anti spam controle *

We gebruiken CAPTCHA als controlemiddel om spam tegen te houden. Vink de checkbox aan om door te gaan. Mogelijk wordt er gevraagd om bepaalde afbeeldingen te selecteren.
 
Een momentje...

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen