Whatsapp
Werd in 2009 geïntroduceerd en veroorzaakte destijds een revolutie, In plaats van een SMS sturen waarbij je betaalde per bericht, kon je met deze app berichten en foto's versturen, eerst € 0,75 per jaar en later gratis.
Facebook
In 2014 werd Whatsapp verkocht aan Facebook. De oprichter van Whatsapp, Jan Kaum, nam plaats in de raad van bestuur van Facebook en bezwoer dat privacy in het DNA van Whatsapp zat verweven en gegarandeerd was door Facebook. In 2018 verliet Jan Kaum echter gedesillusioneerd Facebook, omdat Facebook de privacy van de gebruikers wilde verminderen, waarbij vooral werd gefocust op de metadata, zoals wie je contacten zijn en naar wie je de meeste berichten stuurt.
Kon je destijds de datahonger nog weerstaan door een opt-out switch in de instellingen om te zetten, nu is de datahonger niet alleen groter maar is er ook geen mogelijkheid om niet meer akkoord te gaan. Hoeveel gegevens Facebook van je wilt hebben zie je in deze grafiek. In Europa zijn we deels gevrijwaard van de datahonger van Facebook door de EU-wetgeving.
Signal
Een alternatief voor Whatsapp is Signal. Gemaakt door dezelfde mensen als Whatsapp, maar privacy vriendelijk. Signal verkoopt geen gegevens is gratis te gebruiken en draait op giften onder andere van Jan Kaum. De vraag is alleen hoe je de mensen, met wie je nu communiceert via Whatsapp, overtuigd om over te stappen naar Signal.
Is Signal iets voor jou?