Sambal Oelek
Dit is de simpelste vorm van sambal. Het is niets anders dan chili pepers, zout en een beetje azijn. En het is goedkoop kant en klaar te krijgen in de supermarkt, dus waarom zou je het zelf maken.
Het klinkt een beetje gek, maar altijd als ik sambal uit de supermarkt at moest ik enorm niezen. Nou hoor ik jullie denken: “Duh Ruud, het is sambal en heet en daar krijg je tranende ogen en een loopneus van.”
Maar dit niezen voelde anders en bovendien, als ik mijn eigen hete saus of sriracha saus at had ik dat niet. Het viel mij op dat als ik keek naar de samenstelling van de sambal oelek uit een potje alle merken Kaliumsorbaat (E202) als conserveringsmiddel toevoegden. En juist deze stof kan (in zeldzame gevallen) pseudo-allergische reacties geven zoals niezen.
Testen
Om dit te testen heb ik mijn eigen sambal gemaakt. Op het internet zijn honderden recepten te vinden maar ik ben uitgekomen bij een recept van Maison Viridi van Kirsten Ripken. Naast pepers bevat het 10% zout en azijn, wat de sambal lang houdbaar maakt als je het in de koelkast bewaard.
De pepers werden gekocht bij de Turkse supermarkt in het Hof van Spaland. Het recept werd gevolgd en 20 minuten later stond de sambal in de koelkast. Ik eet het nu al bijna een maand en het erge niezen heb ik niet meer gehad.
Wil je het zelf eens proberen, hieronder vind je een instructievideo.
Meer weten?
Met deze knop open je het recept
foto van Maison Viridi/Kirsten Ripken