Hersen workout

Ruud van Fief 22-04-2024
28 keer bekeken 0 reacties

Ik ben een fan van Erik Scherder. En toen er weer een filmpje van hem verscheen op het YouTube kanaal “De universiteit van Nederland” ben ik meteen gaan kijken.

Het filmpje ging over het opbouwen van “hersenreserve”.  Als je jong bent kun je een hersenreserve opbouwen door dingen te doen die moeite kosten. Erik noemde dat een hersen workout.

En die hersenreserve verminderd de kans op dementie op latere leeftijd. Nou is voor ons niet meer zo relevant😉 Het goede nieuws is, dat als je op onze leeftijd dingen blijft doen die moeite kosten, je hersenreserve niet afneemt. Maar wat is nou moeite doen, Erik noemt in zijn video een aantal voorbeelden

 • Neem iedere dag een andere route
  Ik wandel iedere dag, met een podcast op mijn koptelefoon. En eigenlijk liep ik altijd hetzelfde rondje. Door na te denken over je loopje en iedere iets anders te kiezen doe je moeite en het is nog leuk ook.
 • Blijf bewegen
  Over de dag, je best blijven doen. Natuurlijk deed Erik squats (ik moet er, met mijn knieën niet aan denken) maar even lopen, of de trap op helpt ook.
 • Blijf bezig
  Kraak je hersens, doe een cursus of vrijwilligerswerk. Als het maar afwisselend is.
 • Ontmoet eens mensen
  Erik noemde de borrel na werktijd (zonder drank), maar wij kunnen naar een buurtcentrum.

En op die manier kunnen we onze hersens een workout geven en de hersenreserve behouden.

Meer weten

Fief schreef eerder over de universiteit van Nederland. Erik schreef over dit onderwerp een boek met de titel: “Ouder worden, jonger blijven. Waarom moeite doen loont”. Het is een wetenschappelijke verantwoording en leest niet vlot weg, maar als je geïnteresseerd bent dan kun je het lenen in de bibliotheek.

Afbeeldingen

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen