Praten over de dood

Ruud van Fief 27-06-2023
22 keer bekeken 0 reacties

Veracht de dood niet maar aanvaard hem, daar hij ook een van de dingen is die de natuur wil, Dit zei Marcus Aurelius al in de tweede eeuw na Christus. Toch is thanatofobie, de angst voor de dood, een van de meest voorkomende angsten. En praten over de dood is lastig.

Zodra je de zestig bent gepasseerd weet je zeker dat je ruim over de helft van je leven zit. En als je zeventig bent geworden zal het grootste gedeelte achter je liggen. Het idee dat het leven eindig is, is een onderwerp dat vaak wordt vermeden en niet openlijk wordt besproken. Het is ook een raar besef. Het kan gevoelens van eenzaamheid en angst oproepen. Daarom is het belangrijk om te begrijpen dat de dood een natuurlijk onderdeel is van het leven en dat het bespreken ervan kan helpen om de angst te verminderen.

Er zijn verschillende manieren om het taboe op de dood te doorbreken. De beste manier is om openlijk te praten over de dood en wat er gebeurt als we sterven. Nou, dat is lastig, maar kijk of je dit kunt doen met vrienden of familieleden, maar ook met zorgverleners of artsen. Zelf heb ik lang niet willen nadenken over een testament. Maar toen ik dat eenmaal had gedaan en samen met mijn partner een testament had besproken en daarna afgesloten gaf mij dat wel een hoop innerlijke rust.

Meer weten

Een gesprek beginnen over de dood is niet eenvoudig. Op deze website vindt je tips over hoe je een gesprek zou kunnen beginnen.

Heb je angst voor de dood? Op deze website vindt je zes positieve manieren om angst voor de dood te Overwinnen.

Heb je na het lezen van dit artikel behoefte aan een gesprek? Bel met de luisterlijn 088 0767 000. Je kunt via de website ook chatten of e-mailen.

Afbeeldingen

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen