Wie schrijft...

Ruud van Fief 05-07-2022
11 keer bekeken 0 reacties

Deze maand is het thema 'passie' en onderaan mijn artikelen zie je staan dat ik een passie heb voor fietsen, geocoachen en tech.

Een andere passie van mij is schrijven. Het begon met brieven schrijven naar mijn zus Ellen die destijds in Colombia woonde. Die brieven verhaalden over de dingen die we deden en de kinderen die werden geboren. Ik merkte dat ik deze brieven ook voor mezelf heel waardevol vond. In 2000 schreef ik mijn eerste 'jaarverslag: het jaar 2000.' Ik schreef over het lief en leed wat ik dat jaar had beleefd, van de schoolkeuze van mijn zoon, de reorganisatie op het werk, het veel te vroeg overlijden van mijn zus Nel, de cursus die ik had gevolgd maar ook de mooie vakantie die we met het gezin hadden.

In de jaren daarna bleef ik onregelmatig schrijven. Er zijn jaren geweest dat ik bijna niets heb geschreven, maar ook jaren dat ik 100 pagina's vol had met herinneringen inclusief foto's. Deze jaarverslagen hielpen mij om de herinneringen levend te houden. Laatst mijn allereerste jaarverslag weer eens gelezen, heel bijzonder.

Een onverwacht effect was dat schrijven therapeutisch werkte. Het opschrijven van negatieve gebeurtenissen kan helpen om die een plaats te geven. Veel later hoorde ik dat schrijven inderdaad wordt toegepast in de psychotherapie als hulpmiddel, vaak in de vorm van een brief aan jezelf.

Zelf schrijf ik nog steeds omdat ik er plezier in heb, en ik kan iedereen aanraden om het ook eens te proberen. En of je nu een jaarverslag of een 'Lief dagboek' bijhoudt maakt niet uit.

En vergeet niet: Wie schrijft die blijft smiley

Afbeeldingen

Op eigen wijze ouder worden

Fief is het online platform met dagelijks nieuwe artikelen. Gemaakt door en voor ouderen van nu en straks in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. We inspireren je met artikelen over activiteiten, mogelijkheden en leuke initiatieven, om op eigen wijze ouder te worden.

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van het laatste Fief nieuws. Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang gratis één keer per week een bericht van Fief.

Abonneren

 

 

Cookie-instellingen